Europski povjerenik za proračun i ljudske resurse

Hahn o proširenju: Europa će ili izvoziti stabilnost ili će uvoziti nestabilnost

Johannes Hahn
20.06.2024.
u 17:38

- A proširenje je nešto u čemu obje strane trebaju igrati. Europska unija, države članice moraju se angažirati kada naši partneri ispune uvjete. Moramo onda odgovoriti na pozitivan način, da ne odgađamo stvari - kazao je povjerenik.

Europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Johannes Hahn rekao je danas u Beču da će Europa ili izvoziti stabilnost ili će uvoziti nestabilnost, javlja Fena.

- Kad sam bio povjerenik za proširenje govorio sam ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost. Mislim da je to validno više nego ikad i da to treba voditi nas Europljane - kazao je Hahn govoreći o procesu proširenja, koji je dobio novu dinamiku nakon ruske agresije na Ukrajinu, na Godišnjem forumu Strategije EU za Dunavsku regiju.

Po njegovim riječima, sada je vrijeme kako iskorisiti tu novu dinamiku. 

- U interesu je nas, Europljana, imati stabilnost u našem susjedstvu - kazao je on.

A stabilnost se može jedino postići, po njegovom mišljenju, ako ima prosperiteta.

- Prosperitet znači blagostanje za naše građane, naš narod, prilike za biznis, mogućnost za investitore da idu u regiju da stvaraju radna mjesta, da pozivaju ljude da se vrate, jer jedan od velikih problema regije je i odliv mozgova. A nećemo biti uspješni ako ne radimo na održiv način. Mislim da imamo nekoliko razina koji su odlučujući da se generira prosperitet - rekao je Hahn.

Posljednji element u budućoj perspektivi za njega je ništa drugo nego proširenje.

- A proširenje je nešto u čemu obje strane trebaju igrati. Europska unija, države članice moraju se angažirati kada naši partneri ispune uvjete. Moramo onda odgovoriti na pozitivan način, da ne odgađamo stvari - kazao je povjerenik.

Zbog toga traži od svojih kolega u Europskoj komisiji i državama članicama EU da se angažiraju na temama vezanim za buduće proširenje.

Na kraju je kazao kako od ključnih igrača u regiji očekuje da se uzdrže od ideja da svi žele 'postati veći'.

- Velika ova, velika ona. Ne želim imenovati. U budućoj Europskoj uniji sve ove ideje su zastarjele, jer kad ste član Europske unije nije bitno je li vaša zemlja nešto veća ili manja - svi smo ujedinjeni u različitostima. Trebamo raditi na tome - zaključio je Hahn.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije