BRUXELLES

Europska komisija u srijedu predstavlja "Green Deal"

09.12.2019.
u 21:24

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i izvršni potpredsjednik Frans Timmermans predstaviti će u srijedu na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta najavljeni Europski zeleni dogovor, tzv. Green Deal, priopćio je u ponedjeljak EP.

Očekuje se da će čelnici Komisije ponuditi i konkretne rokove za ostvarivanje ciljeva i provedbu mjera borbe protiv klimatskih promjena.

EP zagovara smanjenje emisije štetnih plinova za 55% do 2030. godine, kako bi Unija do 2050. postala klimatski neutralna, a u skladu s tim zastupnici traže i ambiciozni EU proračun za razdoblje od 2021. do 2027. 

U govoru u EP-u krajem studenoga, pred samo glasovanje o potpori novoj Komisiji, von der Leyen je kazala da  "ako budemo dobro radili, Europa će biti prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan".

"To je egzistencijalni problem za Europu i svijet i ne smijemo gubiti ni trenutka u borbi protiv klimatskih promjena", rekla je tada šefica EK-a te dodala da je europski novi zeleni plan (Green Deal) nova strategija rasta koja će pomoći u smanjenju emisije ugljikova dioksida te će istodobno omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

"Do sredine stoljeća bit ćemo ugljično neutralni, tranzicija mora biti pravedna i uključiva, ili se uopće neće dogoditi... Klimatske promjene tiču se svih nas. Imamo dužnost djelovati i snagu da predvodimo", poručila je von der Leyen.

Prema nacrtu tog plana, kako je prenijelo više europskih medija, radi se o o nizu "stuboko transformativnih politika" koje nova Komisija namjerava provesti kako bi se Europa uspješno uhvatila u koštac s klimatskim promjenama, revitalizirala svoj okoliš i "zazelenila" ekonomiju,

Na vrhu popisa prioriteta je postizanje klimatske neutralnosti, čemu bi pomogao europski zakon o klimi koji bi trebao biti predstavljen do ožujka 2020., dok bi do listopada iste godine Komisija predstavila sveobuhvatni plan o smanjenju štetnih plinova za najmanje 50 posto do 2030., sa željom da to bude 55 posto.

Jedna od inicijativa koja se navodi u nacrtu dokumenta je i prijedlog o revidiranju direktive o porezu na energiju kako bi se direktiva uskladila s vrlo ambicioznim klimatskim ciljevima.

Što se tiče očuvanja ekosustava i biološke raznolikosti, Komisija predlaže da se ponovo preispita "svo postojeće zakonodavstvo vezano uz poljoprivredu i šumarstvo".

U konačnici, Komisija u dokumetu izražava namjeru preispitivanja zakonodavstva vezanog uz zrak, vodu i kemikalije u cilju "eliminacije svih izvora onečišćenja".

Iako su udruge za zaštitu okoliša pozdravile sveobuhvatni program Komisije vezan uz okoliš, i dalje smatraju da prijedlozi nisu "dorasli zadatku".

Greenpeace, primjerice, podsjeća da plan o smanjenju štetnih plinova za najmanje 50 ili 55 posto do 2030. nije u skladu s Pariškim sporazumom i ciljem da se globalno zagrijavanje ograniči na ispod dva stupnja Celzija.

Ta i druge udruge smatraju da je potrebno emisije štetnih plinova smanjiti za najmanje 65 posto do 2030. u odnosu na 1990.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?