IZVANREDNI SASTANAK U BRUXELLESU

EU dogovorila ograničenje cijene plina: Jedna je zemlja bila protiv, a dvije suzdržane

Europski parlament
Monasse Thierry/ABACA/PIXSELL
19.12.2022.
u 18:33

Ideja ograničavanja cijene plina na razini EU kola još od ljeta, Europska komisija je dugo odbijala uopće izraditi prijedlog, a jednom kad ga je predložila većina država članica nije bila zadovoljna

Ministri energetike 27 država članica EU izglasali su na izvanrednom sastanku u Bruxellesu mehanizam ograničavanja veleprodajnih cijena prirodnog plina. Odluka Vijeća EU donesena je preglasavanjem, uz kvalificiranu većinu, ne jednoglasno, a iznos na koji se maksimalno ograničava veleprodajna cijena na referentnom nizozemskom tržištu TTF je 180 eura/MWh.

Potrebno je da tržišna cijena premašuje navedeni iznos u trgovanju tri uzastopna dana, i da je tržišna cijena prirodnog plina za 35 eura veća od prosječne globalno referentne cijene ukapljenog plina (LNG): ako se ta dva uvjeta ostvare, automatski nastupa mehanizam koji cijenu ograničava na 180 eura/MWh. Kako neslužbeno doznajemo, Mađarska je glasala protiv, a Austrija i Nizozemska suzdržano. Sve ostale države članice bile su za.  

Ideja ograničavanja cijene plina na razini EU kola još od ljeta, Europska komisija je dugo odbijala uopće izraditi prijedlog, a jednom kad ga je predložila većina država članica nije bila zadovoljna jer je prijedlog postavio previsoko prag nakon kojeg bi se mehanizam ograničavanja cijene aktivirao. Komisija je, naime, krajem studenog predložila da se cijene ograničavaju ako tijekom dva tjedna tržišna cijena (TTF) premašuje 275 eura/MWh i ako je istovremeno ta cijena za 58 eura veća od globalne referentne cijene ukapljenog plina (LNG).

Po Komisijinim prijedlogu mehanizam ograničavanja cijene ne bi, da je postojao, bio aktiviran ni u danima najvećih divljanja cijene plina krajem kolovoza, kad je cijena na TTF-u premašivala i 300 eura/MWh, ali ne dulje od par dana.  Njemačka i još nekoliko zemalja dugo su bile skeptične prema spuštanju iznosa u Komisijinom prijedlogu jer strahuju da bi mehanizam mogao stvoriti više štete nego koristi. Štete u obliku obustave isporuke plina onih proizvođača i trgovaca kojima ograničena cijena u Europi ne odgovara i koji imaju kupce drugdje po većoj tržišnoj cijeni. 

- Nitko u Njemačkoj nije protiv jeftinih cijena plina, ali znamo da moramo biti vrlo oprezni da, želeći nešto dobro, ne napravimo nešto loše - rekao je Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, na ulasku nasastanak. Iako je Njemačka tijekom sastanka signalizirala da će glasati protiv mehanizma, na kraju je ipak bila za.  Ali, čak i da je Njemačka ostala protiv, ostale države članice, koje su bile za, imale bi kvalificiranu većinu, potrebnu za izglasavanje.  

- Pokušat ćemo naći kompromis oko tog mehanizma kako bismo pomogli građanima i gospodarstvu u borbi protiv prekomjerno visokih cijena plina - rekao je ministar Davor Filipović na ulasku na sastanak na kojemu je predstavljao Hrvatsku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?