međunarodna tržišta

Cijene nafte pale ispod 65 dolara, u fokusu ponovo potražnja

nafta
Thinkstock
22.04.2021.
u 17:55

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 65 dolara zbog zabrinutosti za oporavak potražnje, koju su potpirili neočekivani rast američkih zaliha i skok broja novozaraženih covidom 19 u Indiji i Japanu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,88 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,25 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 60,97 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,32 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 594 tisuće barela. Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati njihov pad za tri milijuna barela, prema Reutersovom istraživanju.

"Neočekivani i visoki rast zaliha u SAD-u potaknuo je zabrinutost zbog slabe potražnje", rekao je Satoru Yoshida iz Rakuten Securitiesa.

Na tržištu sa strepnjom prate i nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji, trećem potrošaču nafte u svijetu. Indija je danas izvijestila da je zabilježila najveći rast broja novozaraženih u svijetu od početka pandemije, ukupno 314.835 novih slučajeva.

Japan, četvrti uvoznik nafte u svijetu, sprema se pak najaviti treći val zaključavanja u Tokiju i tri zapadne prefekture, izvijestili su mediji.

"Raspoloženje na tržištu pomutila je činjenica da se pandemija covida 19 u Indiji i Japanu ponovno širi velikom brzinom, unatoč nadi da će cijepljenje poboljšati situaciju sa zarazom", rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"Priča nam je poznata, bolji izgledi za odnos ponude i potražnje za naftom u drugoj polovini godine nadmeću se sa sumornom stvarnošću", objašnjava Varga.

Sklonost spuštanju cijena potiče i napredak u razgovorima Irana i svjetskih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., napominje on. Dogovor bi mogao rezultirati skokom iranskog izvoza i povećanjem prekomjerne ponude, dodaje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,02 dolara, što znači da se pala 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?