DVOSTRUKI IZBORI

Bugarski Macron juriša prema formiranju nove vlade u Sofiji

kiril petkov
14.11.2021.
u 11:15

Bugarska danas ide na parlamentarne izbore, i to treći put u godinu dana otkako je 16. travnja ove godine završio treći mandat vlade Bojka Borisova te je on podnio ostavku. No ni izbori u travnju ni oni u srpnju nisu dali rezultat koji bi nekoj od stranaka omogućio da predloži mandatara za sastavljanje vlade pa su danas na rasporedu i treći. Ipak, ovoga puta moglo bi doći do rješenja jer su u međuvremenu snažno porasle šanse 41-godišnjem Kirilu Petkovu, dosadašnjem ministru financija u tehničkoj vladi Stefana Janeva, zajedno s njegovom novom strankom, PP, odnosno Nastavljamo s promjenama.

Fronta protiv Borisova

Petkov ima prije svega podršku dijela birača koji se nisu slagali s politikom dosadašnjeg premijera, a antagonizam je rastao posebice nakon njegova sukoba s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom, što je čak kulminiralo i policijskom racijom u predsjedničkom uredu 2020. godine. To je izazvalo široke prosvjede koji su potrajali praktički do kraja mandata Borisova, a Petkov je situaciju iskoristio za formiranje nove stranke, osnovao ju je prije oko mjesec i pol dana, i ona je sada vrlo ozbiljan konkurent Borisovljevoj stranci GERB, odnosno Građani za europski razvoj Bugarske.

Na izborima u srpnju pobijedila je iznenađujuće stranka ITN Slave Trifonova, no ni ona nije uspjela sastaviti koaliciju, odbila je podržati bilo koju drugu stranku, a sam Borisov izjavio je kako ga premijersko mjesto više ne zanima, iako je točnije da je on politički izoliran. Iako je ITN televizijske osobnosti Trifonova okrivljen za propast formiranja vlade, on je ipak sa svojim antiestablišmentskim pokretom postao nacionalna zvijezda pa ga ne treba ni sada otpisati iako mu je potpora u međuvremenu ipak pala. Da stvari budu još i kompliciranije, 2. rujna bugarski parlament odlučio je da se na današnji dan organiziraju i predsjednički izbori s obzirom na to da Radevu mandat istječe rano sljedeće godine. Dvoji izbori na isti dan znače i manje opterećenje za proračun. Petkovljev PP po anketama bi trebao postati druga najjača parlamentarna stranka iza Borisovljeva GERB-a. Ako Borisov ostane pri stajalištu da ne želi u kombinacije za formiranje vlade, odnosno nešto se u tom smislu ne promijeni, tada bi mandatar bio Petkov, inače uspješni poslovni čovjek s karijerom u Americi gdje se bavi biotehnologijom.

Njegova tvrtka Proviotik drži nekoliko patenata u Sjedinjenim ma, a radi i za kanadsku prehrambenu kompaniju McCain Foods procijenjenu na 6 milijardi dolara. To su činjenice koje su očito jako zazvonile kod bugarskih birača. Međutim, njegovi su protivnici pronašli jedan ozbiljan nedostatak jer ima – dvojno državljanstvo, bugarsko i kanadsko. Iako ga u Bugarskoj uspoređuju sa svjetskim političkim zvijezdama poput Justina Trudeaua ili Emmanuela Macrona, to neki vide kao problem. On ne.

– Nema zakona koji bi se ticao državljanstva. Riječ je o PR triku naših protivnika. Ustav nigdje ne spominje kada biste se trebali odreći dvojnog državljanstva. Nema takvih zakona. Ovaj je napad tek dokaz da se doista borimo protiv privatnih interesa, da to nije nešto izmišljeno – rekao je Petkov.

Pandemija je faktor X

Što se predsjedničkih izbora tiče, Radevu se isplatila javna kritika Borisova i podrška prosvjedima jer je po anketama izraziti favorit unatoč jakom kandidatu kojeg podržava GERB, Anastasu Gerdjikovu, rektoru Sveučilišta u Sofiji. Ako Radev osvoji više od 50 posto glasova u odazivu većem od polovice, drugog kruga neće biti. No faktor X je, dakako, pandemija jer Bugarska je najneprocjepljenija zemlja EU. Uglavnom se tvrdi da je razlog tome gubitak povjerenja, u Bugarskoj više nitko ne vjeruje nikome.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?