SOFIJA

Bugarske stranke pristale formirati koalicijsku vladu

22.05.2023.
u 16:45

Dvije najveće bugarske političke stranke, GERB, stranka desnog centra i prozapadno orijentirani blok koji predvodi "Nastavljamo s promjenama", u ponedjeljak su se složile u pogledu formiranja koalicijske vlade s 'rotirajućim' premijerom, nastojeći okončati više od dvije godine političke blokade.

Neizvjesna situacija prisilila je ovu članicu EU-a da odgodi predviđeni datum za uvođenje eura, a nacrt proračuna za 2023. tek treba odobriti. To je omelo Bugarsku i u povlačenju sredstava EU-a za oporavak zemlje nakon pandemije.

Očekuje se da će bivši ministar obrazovanja Nikolaj Denkov, iz "Nastavljamo s promjenama", dobiti mandat za sastavljanje vlade i da će obavljati premijersku dužnost prvih devet mjeseci.

"Situacija je iznimno teška", rekao je Denkov, a prenijela je internetska stranica Sofia Globe na engleskom. "Nakon pet izbora zaredom, teško je formirati regularnu vladu i postoji realna opasnost da na sljedeće izbore krećemo bez jasnog rezultata."

Bivša europska povjerenica Marija Gabriel, članica GERB-a, sukladno dogovoru nakon devet mjeseci će preuzeti premijersku dužnost.

Na izborima 2. travnja GERB je bio prvi, s osvojenih 69 od 240 mjesta u parlamentu, a blok koji predvodi stranka "Nastavljamo s promjenama" osvojio je 64 mjesta.

Da bi mogla i formalno realizirati koalicijski sporazum, Gabriel je u ponedjeljak vratila mandat predsjedniku Rumenu Radevu koji je dobila za sastavljanje vlade 15. svibnja, a Radev će ga dati Denkovu. On će imena članova vlade objaviti u predstojećih nekoliko dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?