Grude

Sveti Izidor

izidor
VL FOTO
13.05.2012.
u 12:42

Uz proslavu zaštitnika Cere kraj Gruda, mještani su slavili postavljanje novog zvona na kapelici

Više od 200 mještana podrijetlom iz zaseoka Cere u Grudama, okupilo se jučer na sv. misi povodom sv. Izidora, zaštitnika sela i zavjetne kapelice, na koju je nakon prošlogodišnje krađe, nakon donacija mještana iz svih krajeva zemlje i svijeta, postavljeno novo zvono. Zvono je blagoslovio fra Stanko Pavlović, koji je u propovijedi istaknuo njegov značaj.

- Naši stari su otkidali od svojih usta i usta svoje djece kako bi izgradili kapelicu i postavili zvono. Prvi zvonar bio je pokojni Iko Zovak. Kapelica i zvonik su ponovno obnovljeni 1987. Staro je prošle godine ukradeno 8. ožujka. Iako se govorilo o počiniteljima, grudska ih policija nikad nije otkrila. - Već od prošle jeseni počeli smo se interesirati za nabavu i financiranje novog zvona. Dosta ljudi se odazvalo donacijama i sudjelovalo u njegovoj kupnji. Ono je izliveno u Zagrebu i teško je 137 kg s natpisom: ‘Zavjetno zvono iz 1937. ukradeno je 2011., a novo zvono postavljeno je 2012. S jedne strane stoji križ, a ispod njega hrvatski grb.

Na donjem rubu stoji natpis ‘Sv. Izidor - Gradina Cere’. Zvono je izlio Josip Tržec u Zagrebu. Na zvoniku je ostalo još ponešto radova koji će biti završeni idućih dana. Nakon blagoslova zvona i misnog slavlja upriličeno je druženje Cerana i njihovih prijatelja. Uz obilje gange, dipli i pjesme oživljen je duh ovoga mjesta koje broji nekoliko starijih mještana, a u prilog tomu zabilježili smo i komentar jedne starice koja je rekla: “Ma neka ga je odnijelo kad nam je ovako lijepo uz gangu i veselje”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?