Čeka se dogovor

Stvoriti većinu koja normalno može raditi iduće dvije godine

Sastanak
19.10.2012.
u 11:43

oš uvijek se traže najkvalitetnija rješenja. Mislim da će se idućih dana održati ključni sastanci gdje bi se dogovorili međusobni odnosi, kaže Čović

Lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SDP-a, SDA i SBB-a: Milorad Dodik, Mladen Bosić, Dragan Čović, Božo Ljubić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić i Fahrudin Radončić predstojećih dana pokušat će definirati odnose, ali i mogući dogovor oko vlasti u BiH. Pojedini lideri već su obavili razgovore, neki se sastaju idućih dana, dok su pojedini već isključili međusobne razgovore kao što je slučaj SDP-a i SDA.

Postići načelan dogovor


Cilj je da se što prije postigne načelan dogovor o važnim pitanjima koja se tiču političke krize u BiH, te kako bi se što prije otkočili započeti procesi. Žele se čuti svi prijedlozi. Za BiH bi bilo najbolje da postoji jedan savez stranaka na razini BiH i FBiH jer bi bilo lakše surađivati, što se vidjelo iz dosadašnjeg primjera. Jedan dogovor je bio za državnu vlast, dok su druge stranke bile dio federalne Vlade. Nije bilo moguće surađivati i provoditi važne odluke. Vodeće hrvatske stranke već su jasno nekoliko puta poručile da se neće miješati u odluku vodećih bošnjačkih stranaka tko će činiti vlast. Iako se očekivao sastanak šest, odnosno, sedam vodeći bh. stranaka na kojem bi se razgovaralo o rješenju velike političke krize u BiH, on neće, kako se doznaje, biti bar uskoro održan. Kako su se međusobno usuglasili čelnici bh. stranaka, sastanak neće biti održan “do daljnjeg” kako se ne bi “dodatno narušavali međusobni odnosi”. Dogovori će se pokušati pronaći kroz bilateralne susrete. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija kako nitko ne zna što će se događati početkom idućeg tjedna i da sve zavisi od bilateralnih susreta koji će se odvijati do ovog vikenda. - Još uvijek smo u poziciji traženja najkvalitetnijeg rješenja. Mislim da će se u idućih dva do tri dana održati ključni sastanci, gdje bi se, u konačnici, dogovorili međusobni odnosi. Želja je da napravimo jedno mirno ozračje i većinu koja objektivno na sličan način razmišlja, te može normalno raditi u iduće dvije godine. Na svim sastancima sam istaknuo potrebu da federalna Vlada počne funkcionirati jer na toj razini imamo blokadu, kazao je Čović.

Deblokada Federacije BiH

Dodao je kako je bit nedopustiti da Vlada FBiH bude blokirana i u iduće dvije godine. Ponovio je kako bi deblokadu procesa mogao napraviti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ako bi dao ostavku. No, tvrdi on, nitko nije naivan da vjeruje da će to učiniti. “Ostaje dan-dva vrlo bitnih razgovora na bilateralnim osnovama. Čini mi se da smo stvorili pretpostavke da ponovno svatko razgovara sa svakim, a to je dobra pretpostavka da napravimo iskorak. Svi skupa trebamo raditi na tome da damo izglede dogovoru i povjerenju, rekao je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?