Naslovnica

Što znači... Stihija

Pojam potječe od grčke riječi stoikheia, stoikheion, a znači počelo, pratvar, element
20. travnja 2013. u 11:43 0 komentara 2527 prikaza
Frano Vukoja

Mnogo toga u Bosni i Hercegovini događa se stihijski. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je stihija nekontrolirano, razorno djelovanje prirodnih ili društvenih sila; neobuzdano, elementarno nasuprot kontroliranomu, zauzdanomu.

Prema Vladimiru Aniću stihija je nekontrolirana spontana prirodna pojava velike rušilačke snage, prirodni element, pojava takvog djelovanja u ljudskom društvu. Raznih stihija ima svugdje u svijetu, a BiH je jedna od zemalja koje su preživjele razne stihije u političkom i društvenom pogledu. Stihija je i neorganiziranost, nepostojanje smišljenog plana, opća improvizacija. Dakle, ovo što se događa u Bosni i Hercegovini na političkom planu prava je stihija.

Kod starogrčkih filozofa stihija se veže za osnovne elemente prirode: vatra, voda, zemlja, zrak. Prema Klaiću stihija je i neodoljiva snaga prirode, a u prenesenom smislu može značiti i omiljeli, dobro poznati posao. U društvenom pogledu stihija je i nekontrolirano djelovanje društvenih zakona uz različite, često i razorne, poremećaje.

No, stihija je i snažno, slijepo, podsvjesno osjećanje, nagon, instinkt, razularenost, rušilaštvo, podvrgnutost ukorijenjenim navikama, otpor naprednome. Stihizam je djelovanje po nadahnuću, koje odbacuje kritiku, zadovoljstvo samim sobom. Stihijni, stihijski, je ono što se temelji na stihiji, nezaustavljivo. Pojam potječe od grčke riječi stoikheia, stoikheion, a znači počelo, pratvar, element. Stihija se vratila u novu Grčku, a prečesto svrati i u BiH!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.