suđenje u vatikanu

Sobar može dobiti i do 4 godine, a papa ga možda i pomiluje

Papa, sobar (1)
AFP/Pixsell
29.09.2012.
u 08:48

Vjeruje se da će suđenje trajati danas i samo još u sljedeću subotu. Samo 10 novinara bit će u sudnici, 
a sretnici će biti izvučeni iz šešira

Suđenje Papinu sobaru Paolu Gabrielu, te Claudiju Sciarpellettiju, koje počinje danas, pratit će cijeli svijet. No proces protiv dvojice optuženika za curenje povjerljivih informacija izvan Vatikana, slučaja nazvanog Vatileaks, mogao bi kratko trajati. Mnogi prognoziraju da će proces trajati možda najviše još jedno ročište osim današnjega.

Civilni proces

Sud u Vatikanu je, kao i u svim državama, odvojen od izvršne i zakonodavne vlasti. No, papa, kao i svaki šef države, može nekoga pomilovati. Jedina je razlika što papa može i prije i tijekom procesa donijeti odluku kojom se optuženicima oprašta, za razliku od šefova država koji mogu izreći pomilovanje samo nakon konačne presude. To je prije svega civilni proces, kao što se održava u svakoj državi. Nema veze s kanonskim zakonikom i Katoličkom crkvom. Proces će se odvijati prema talijanskom kaznenom zakonu i talijanskoj kaznenoj proceduri, jer je država Vatikan prihvatila talijanske zakone. Papin bivši sobar Paolo Gabriele optužen je za krađu s otežavajućim okolnostima, za što bi mogao dobiti kaznu od najviše četiri godine zatvora. Dakle, nije optužen i za iznošenje izvan Vatikana povjerljivih dokumenata uzetih iz papine sobe. Bude li osuđen, bit će smješten u zatvoru u Italiji, jer Vatikan nema zatvorske zgrade. Informatičar Claudio Sciarpelletti optužen je samo za pripomaganje u iznošenju dokumenata iz papine sobe. Inače, vatikanski sud u prosjeku ima godišnje oko 30 procesa protiv, uglavnom, kradljivaca koji na Trgu sv. Petra iz džepova vjernika kradu novac. Ovo će biti prvi veliki proces, a odvijat će se u maloj sudnici, pa iako je javni, bit će malo promatrača i novinara.

Novinarski pool

Zapravo samo 10 novinara, a ni jedan fotoreporter ili snimatelj. Četiri novinara bit će fiksna, i to iz agencija ANSA, AP, AFP i Reuters, a četiri će se rotirati. Svi zainteresirani, a javilo se 70 novinara, za praćenje procesa bit će izvlačeni iz šešira. Za prvo ročište izvučeni su novinari agencija i listova Efe, La Repubblica, Süddeutsche Zeitung i katoličkog sajta Korazym. Osim njih bit će prisutna još dvojica, iz vatikanskog lista Osservatore Romano i Radio Vatikana. Novinarski pool, kao što se događa i za papinih putovanja, morat će ostalima ispričati sve što su vidjeli u sudnici. Ništa ne smiju ostaviti za sebe i ne smiju pisati u prvom licu.

>> Papin sobar na sudu – optužen za krađu dokumenata

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije