Uskoro epilog

Sljedećeg tjedna nova presuda Šteli za ubojstvo žene u Mostaru

Štela
Marko Lukunic/PIXSELL
09.03.2013.
u 10:56

Obrana
o ponovljenom suđenju za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. godine

Obrana Vinka Martinovića Štele tvrdi da je u ponovljenom suđenju za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru iskazima novih svjedoka, ali i transkriptima razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana s najbližim suradnicima, dokazano da Martinović nije odgovoran za zločin, zbog kojega je već bio osuđen na osam godina zatvora. Optužba, međutim, smatra da ga treba osuditi kao i u prvom postupku, čije je ponavljanje Vrhovni sud naložio zbog postupovnih propusta. Nepravomoćnu presudu zagrebački Županijski sud će objaviti u utorak.

Uhititi ‘za bilo što’

Po riječima Martinovićevog branitelja Ivana Stanića, iz Tuđmanovih transkripata nedvojbeno proizlazi da je Martinovića trebalo uhititi “za bilo što” kako bi ga se u svakom trenutku moglo predati Haagu koji je spremao optužnicu protiv njega i zapovjednika tzv. kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute. Obojica su u konačnici osuđena, a nakon odsluženja dvije trećine kazne pušteni su na slobodu. No, u Hrvatskoj su ih dočekali postupci zbog kojih su, prije transfera u Haag, pritvoreni u Zagrebu. Transkripti ukazuju da je uz Tuđmana o nužnosti njihova uhićenja na sastanku u ožujku 1997. razgovarao tadašnji šef HIS-a Miroslav Tuđman, ministri obrane i unutarnjih poslova Gojko Šušak i Ivan Penić te predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić.

Iskazi svjedoka

“Sadržaj sastanka je jasan i jasno se vidi da ih je trebalo čim prije uhititi, bez obzira stoji li ono što je napisano u kaznenoj prijavi ili ne”, ustvrdio je Stanić. Dodao je da Martinovićevu nevinost dokazuju i svjedoci koji nisu ispitani u prvom postupku, ali i novi iskazi Dragana Raspudića i Đine Zekana. Raspudić je u međuvremenu odslužio desetogodišnju kaznu za ubojstvo Jasmine Đukić, dok je Zekan posvjedočio da su ga hrvatska policija i tajne službe u Mostaru mučili kako bi lažno teretio Martinovića. Novo svjetlo na suđenje, po obrani, baca i iskaz mostarskog policajca Dragana Nikolića koji opisuje “poratni košmar u Mostaru”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?