Kuhanje raštike

Za ‘Raštikijadu’ u Grudama čulo se i preko Atlantika

rastika
Foto: Željko Andrijanić/Vecernji.ba
1/22
24.11.2014.
u 16:15

Ljudi shvaćaju vrijednost raštike i zato je ova manifestacija sve uspješnija - kaže Tomo Marić

Ljubitelji raštike, ali i dobrog druženja za vikend su se okupili na imanju “Marića Gaj” na trećoj tradicionalnoj i po ekipama dosad najjačoj “Raštikijadi”, natjecanju u pripremanju raštike. - Treća manifestacija je i najbrojnija. Prve godine imali smo osam, druge 13, a ove godine imamo 15 ekipa. Poslužilo nas je lijepo vrijeme i uistinu je prelijep ugođaj. Kao što vidite, ovo nije zamišljeno samo kao puko natjecanje, već i prijateljsko druženje - govori nam Tomo Marić, idejni tvorac “Raštikijade” i vlasnik imanja “Marića Gaj”. A Mariću su ove godine, uz goste iz Hercegovine i susjedstva došli i ljudi iz Japanske razvojne agencije u čemu je pripomogao REDAH koji se trudi na najbolji način promicati vrijednosti Hercegovine. On sam priznaje da je na ideju došao prateći razne svjetske kulinarske manifestacije. - Razmišljao sam koje jelo mi možemo ponuditi i ponovno vratiti na jelovnike naših stolova i na pamet mi je pala raštika. Radi se o jednoj od deset najzdravijih namirnica na svijetu, a može se pripremati na razne načine. Nažalost, osjetio sam da se i Hercegovina polako počela i stidjeti raštike jer je ona imala prizvuk hrane siromašnih, međutim, ona se vraća na stolove, ljudi shvaćaju njenu vrijednost i zato je ova manifestacija sve uspješnija - kazao nam je Marić. A u žiriju ovogodišnjeg natjecanja bili su Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, zatim Ana Marušić Lisac, Ivica Matić Bagić, Slavo Bago i Željko Vranković. Treće mjesto osvojila je ekipa “Volarević”, drugo ekipa “Tehničari”, a prvoplasirani su bili “Radišići”. Najšarmantnija ekipa je ekipa “Hajdučke vrleti”. Nakon natjecanja uz gozbu, domaće specijalitete i kapljicu na imanju “Marića Gaj” slavilo se do ranih jutarnjih sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?