DOZNAJEMO

Sastanak lidera stranaka tek nakon lokalnih izbora

sestorka
VL FOTO
29.08.2012.
u 09:53

Susreta predsjednika stranaka, planiran za rujan u Mostaru, najvjerojatnije neće biti

Iako predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić koji je trebao biti domaćin sljedećeg sastanka predsjednika političkih stranaka nije još precizno rekao kako sastanka nema u idućih mjesec dana, odnosno do iza lokalnih izbora, kako doznajemo, sastanak se odgađa.

Predizborna kampanja

Naime, lideri političkih stranaka složili su se kako sada nije vrijeme za održavanje sastanaka lidera jer dolazi vrijeme predizborne kampanje, a i situacija se na političkom planu dodatno zakomplicirala zahtjevima Milorada Dodika za smjenu Zlatka Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova BiH. Sastanak lidera je prvotno trebao biti krajem kolovoza, pa je pomjeren za početak rujna, odnosno trebao je biti idući tjedan. Sada od toga nema ništa. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao nakon sjednice Predsjedništva ove stranke kako vjeruje da do okončanja lokalnih izbora neće biti novog zajedničkog sastanka predsjednika najjačih bh. političkih stranaka, jer bi takav sastanak bio samo u svrhu izborne kampanje. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je već ranije da neće sudjelovati ni na kakvom sastanku lidera šest političkih stranaka u BiH, osim ako tema ne bude neustavno djelovanje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije. Teme sastanka koji se trebao održati u Mostaru su trebale biti provedba odluke u slučaju “Sejdić i Finci”, kao i realizacija dogovora iz Mape puta.

Prioritet put u EU


Sljedećih mjesec dana lideri političkih stranaka kupuju vrijeme kako bi se pripremili za nastavak razgovora iza izbora. Cilj je u idućih mjesec dana pokušati izgladiti i odnose između SNSD-a i SDP-a, te se vratiti razgovorima oko rekonstrukcije vlasti, ispunjenju rokova koje je pred lidera stavila Europska unija, te unutarnjim problemima. Sljedećih nekoliko dana, odnosno do službenog početka predizborne kampanje bit će pojedinačni sastanci između lidera kako bi razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciju u BiH. Tako je lider HDZ-a BiH Dragan Čović imao sastanke s Božom Ljubićem, Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem, a planirani su još neki kako bi se prije svega vidjelo kako se vratiti prioritetima koje je postavila Europska unija. Priprema se i sastanak sredinom rujna na kojem će s liderima razgovarati posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?