DVA PODRUČJA

Sarajevo ponovno ruši politički napredak u BiH

covic
19.09.2013.
u 10:51

Prijedlog SDA o rješenju presude Suda o ‘Sejdić-Finci’ u FBiH prihvatljiv Hrvatima, ali ne i ‘građanima’

Prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) o uspostavi dva izborna područja u okviru Federacije BiH koji je tek trebao biti razmatran zajedno s HDZ-om BiH kako bi se pokušalo otkočiti pitanje provedbe presude Sejdić - Finci i spriječiti manipulaciju s nametanjem predstavnika u vlastima Hrvatima doživio je pljuvačke i nekulturne komentare dijela sarajevske politike koja je odavno postala jedinica za napraviti problem, a ne riješiti ga.

Zagovor majorizacije

Upravo je u dva navrata bošnjačka majorizacija nad Hrvatima s nametanjem Željka Komšića i izborom platformaške Vlade dovela BiH u najteži položaj nakon Daytona. Demokratsku frontu i SDP kao i njima bliske nevladine udruge ujedinilo je rušenje ovog dokumenta pa su SDA odmah prikucale na križ da dijele ‘Bosnu’ i rade na stvaranju trećeg entiteta što je dogovor učinilo nemogućim te zagadilo cijelo političko ozračje zbog čega će BiH po svemu sudeći propustiti priliku s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom. A sporazum koji nudi SDA u biti bi uspostavio model po kojemu bi se na teritoriju Federacije BiH de facto uspostavila dva izborna područja iz kojih bi se birala dva člana Predsjedništva BiH. Taj bi model otvorio teorijsku mogućnost da u državni vrh bude izabran i netko tko nije iz reda konstitutivnih naroda, a istodobno bi onemogućio preglasavanje hrvatskog biračkog tijela.

Nacionalni mehanizam

Jednu izbornu jedinicu bi činili Posavska, Unsko-sanska, Srednjobosanska, Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija, dok bi drugu činilo pet ostalih županija te Distrikt Brčko s preferencijom za FBiH. No, taj prijedlog nije dio dogovora s HDZ-om koji ima svoja rješenja. 
“Jedan je srodan ili sličan onome što se pojavilo u javnosti, ali samo u načelima, dok je sadržaj potpuno različit. Mi predlažemo model minimalne multietničke zastupljenosti kada je u pitanju izravni izbor, a imamo i drugi prijedlog neizravnog izbora”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?