britanci odbili

SAD će djelovati u svom "najboljem interesu" u Siriji

avion
Reuters/PIXSELL
30.08.2013.
u 07:51

Američki ministar obrane kaže kako će Amerika nastaviti tražiti međunarodnu koaliciju koja je voljna zajednički poduzeti akcije

Nakon što je britanski parlament odbacio mogućnost vojne intervencije u Siriji, SAD kaže kako će djelovati u svom "najboljem interesu" u rješavanju krize u Siriji, prenosi BBC.

Unatoč britanskoj odluci, američki ministar obrane Chuck Hagel kaže kako će Amerika nastaviti tražiti međunarodnu koaliciju koja je voljna zajednički poduzeti akcije u sirijskoj krizi.

- Zemlje koje krše međunarodne norme o kemijskom oružju moraju se smatrati odgovornim - poručuju Amerikanci. Bijela kuća poručuje kako će se predsjednik Barack Obama prilikom donošenje odluka "voditi time što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država". Naglašavaju da Obama "vjeruje da su temeljni američki interesi na kocki".

Sinoć je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a održalo kratki sastanak, no diplomati kažu kako su njihovi pogledi ostali "udaljeni". Jedan od diplomata kako to nije bio "sastanak umova", s Rusijom i Kinom s jedne strane, i SAD, Velikom Britanijom i Francuskoma, s druge strane.

Moskva, koja je dva puta blokirao rezolucije koje osuđuju Asada, sazvala je taj sastanak. Analitičari smatraju kako je teško da će Moskva pristati na bilo kakvu rezoluciju kojom se odobrava uporabu sile u Siriji. Rusija ima bliske veze s Asadovom vladom, opskrbljuje njegove vojne snage oružjem, a ruski vojni brodovi koriste sirijske luke.

Procjenjuje se da je od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. poginulo više od 100.000 ljudi, a najmanje 1,7 milijuna je izbjeglo.

>>Britanski parlament ipak neće intervenirati u Siriji!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije