Troje poginulih

Prva uzbuna u 20 godina: Palestinci bombardiraju Tel Aviv

'Palestinians help extinguish the fire after an Israeli air strike on the car of Hamas\'s top commander in Gaza City November 14, 2012. An Israeli official said on Wednesday the assassination of Hamas
Foto: 'STRINGER'
1/4
15.11.2012.
u 17:34

I dok Izraelci nastavljaju bombardirati Hamas i pojas Gaze, Hamas uzvraća raketiranjem izraelskih naselja. Na njih je je palo više od 200 projektila

Palestinski militanti su iz Gaze raketama gađali izraelski grad Tel Aviv. Nakon oglašavanja sirene za zračnu uzbunu stanovnici su otišli u skloništa, piše BBC.

Ovo je prvi puta u zadnjih 20 godina da se oglasila sirena za zračnu opasnost, no nema ozlijeđenih u napadima. Izraelski ministar vanjskih obrane kazao je da će pozvati 30 tisuća rezervista.

Ranije su rakete iz Gaze ubile tri izraelca, dok je poginulo i 15 Palesinaca u dva dana izraelskih napada na Gazu. Izrael je objavio da je iz Pojasa Gaze ispaljeno 274 raketa od kada su u napadu ubili vojnog vođu Hamasa, Ahmeda Jabrija.

Dok je neke od tih raketa "presreo" izraelski sustav raketne obrane Iron Dome, neke su i pogodile mete, uključijući i direktan pogodak u stambeni blok u gradu Kiryat Malachiju. Poginule su dvije žene i muškarac koji je živio na najvišem katu.

Nakon što su Izraelci ubili zapovjednika vojnog krila Hamas Ahmeda al-Jabarija i nakon što je Hamas raketirao Izrael ubivši pri tome troje te ranivši četvero ljudi, analitičari su uvjereni da će izraelska vojska pokrenuti veliku vojnu ofenzivu na pojas Gaze, jaču od one 2008. godine.

Velik broj tenkova, oklopnih transportera te buldožera grupira se oko pojasa Gaze kamo su već stigle dvije padobranske brigade. I dok Izraelci zrakoplovima nastavljaju bombardirati Hamas i pojas Gaze, Hamas uzvraća raketiranjem izraelskih naselja, a prvi su put dalekometnim projektilima FAJER 5 (iranski proizvod), koji ima domet 55 kilometara, pogodili predgrađe glavnog grada Tel Aviva. Više od 200 projektila pogodilo je izraelska naselja.

Član političkog vijeća i predstavnik militantne organizacije Hamas u Libanonu Ali Baraqe kazao je ekskluzivno za Večernji list: – Hamas je spreman pružiti žestok otpor Izraelu i mi smo daleko jači i spremniji od izraelske invazije 2008. godine na pojas Gaze gdje smo izraelskoj vojsci pružili otpor te joj nismo dopustili da okupira dijelove pojasa Gaze. Za razliku od 2008. godine, Hamas danas posjeduje nekoliko stotina dalekometnih projektila koji mogu dosegnuti duboko u izraelski teritorij, a spremni smo ih lansirati ako izraelska vojska pokrene veliku ofenzivu s namjerom da ponovno okupira pojas Gaze – napomenuo je Baraqe te priznao kako je prava sreća spasila Hamas od velikih gubitaka.

– Meta izraelskih zrakoplova bilo je 6 visokih dužnosnika Hamasa, ali hvala Bogu u tom napadu poginuo je samo zapovjednik vojnog krila Hamas Ahmed al-Jabari. U međuvremenu na sjeveru Izraela duž granice s Libanonom izraelske snage u punoj su pripravnosti. Dovukli su tenkove, a špijunske letjelice neprekidno lete iznad libanonskog teritorija. Naime, Izraelci strahuju da će libanonska militantna organizacija Hezbollah u slučaju eskalacije sukoba u pojasu Gaze napasti Izrael.

>>VIDEO Izraelski zrakoplovi ubili zapovjednika Hamasa u Gazi

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije