obljetnica napada

Prošlo je 12 godina: Obilježavanje 11. rujna u sjeni sirijske krize

11. rujan
Hubert Boesl/DPA/PIXSELL
11.09.2013.
u 09:13

U Al-Qa'idinim napadima na SAD poginulo je gotovo 3000 ljudi, što je dovelo do američkih intervencija u Afganistanu i Iraku

Prošlo je 12 godina od terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine u kojima je poginulo 2977 ljudi. Dok cijeli svijet trenutačno strepi od američkog napada na Siriju, Amerikanci emotivno obilježavaju godišnjicu 11. rujna.

U napadima je stradalo gotovo 3000 ljudi u dva oteta aviona koja su udarila u njujorške Blizance, onom koji je udario u Pentagon te četvrtom koji je srušen u Pennsylvaniji.

Odgovornost za napade preuzela je Al-Qa'ida, što je dovelo do američkih intervencija u Afganistanu i Iraku, sve do konačnog cilja, vođe Al-Qa'ide Bin Ladena, koji je likvidiran 2011. godine.

Velike gubitke pretrpjeli su njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu Blizanaca, na čijem je mjestu danas sagrađena nova zgrada Svjetskog trgovinskog centra.

Svijet je nakon 11. rujna 2011. ušao u novu sferu međunarodnih odnosa u kojoj je ojačala američka uloga samovoljnog svjetskog policajca. Sjena tih događaja nadvila se i nad najnovijom krizom u Siriji jer američka javnost, uza sve, strahuje da bi vojna akcija mogla ponovno isprovocirati američke neprijatelje za novi napad.

>>Bin Ladena policija je zaustavljala i zbog brze vožnje autom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?