Četvorka u FBiH

Parlament će 12. i 13. veljače odlučivati o smjeni Vlade FBiH

Sastanak
26.01.2013.
u 11:05

Sastankom u Mostaru četvorka je pokazala da je i dalje jedinstvena

Lideri stranaka četvorke zaključili su na jučerašnjem sastanku u Mostaru da provedba presude “Sejdić i Finci” treba biti prioritet bh. vlasti u predstojećem razdoblju. Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić i Fahrudin Radončić potpuno su suglasni da iniciraju što skoriji sastanak vladajućih stranaka na državnoj razini kako bi se pokušalo iznaći rješenje za provedbu presude suda u Strasbourgu. - Gospodin Radončić nas je informirao o sastancima koje je imao u Bruxellesu. Naš stav je da fokus na državnoj razini sada mora biti na provedbi presude “Sejdić i Finci”. Smatramo da se šestorka treba što prije sastati kako bi pokušali postići dogovor o načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

Intenzivirati razgovore


- U svakom slučaju, intenzivirat ćemo razgovore kako bi se provela presuda i ispunili uvjeti za nastavak europskog puta BiH - kazao nam je Čović nakon mostarskog sastanka četvorke. Provedba presude “Sejdić i Finci”, koja iziskuje korekcije Ustava i Izbornog zakona BiH, ostaje ključni uvjet za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo BiH u EU. Sasvim jasno je to kazao europski povjerenik Štefan Fuele u svom obraćanju pred Skupštinom Vijeća Europe, a isto je ponovljeno i ministru sigurnosti BiH, Fahrudinu Radončiću, u razgovorima koje je imao s europskim dužnosnicima u Bruxellesu. Nikakvih novih ustupaka prema BiH neće biti, što znači da se od bh. vlasti očekuje da u rokovima koje su sami sebi postavili okončaju provedbu presude “Sejdić i Finci”. Kada je u pitanju rješenje krize vlasti u Federaciji BiH, lideri četvorke odlučni su da nastave zajednički raditi na rekonstrukciji vlade sukladno iskazanoj volji parlamentarne većine. Od promjene izvršne vlasti se neće odustati usprkos opstrukcijama i blokadama onih koji nastoje zadržati svoje pozicije u institucijama.

Smjena Vlade

Dogovoreno je da 12. i 13. veljače, odmah nakon isteka roka za izjašnjenje federalne Vlade, Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH održe sjednice na kojima bi trebali izglasati smjenu Vlade. U slučaju novih blokada i opstrukcija ovog procesa, četvorka ima pripremljene odgovore. - Mi smo odlučni ovaj proces završiti na ustavan i zakonski način kroz institucije sustava. Legitimnim i legalnim putovima doći ćemo do cilja, a to je da volja parlamentarne većine bude potpuno izražena u izvršnoj vlasti. Nećemo dopustiti da se bilo tko poigrava s izbornom voljom građana Federacije - kazao nam je Čović. Očito je u Federaciji na sceni nova kupovina vremena od grupacija i pojedinaca koji nisu dio parlamentarne većine ili nemaju više potporu za nastavak obnašanja visokih dužnosti. Odbijanje većine ministara u Vladi FBiH da se ovo tijelo izjasni o parlamentarnom zahtjevu za smjenu, nema nikakve druge posljedice osim što će konačnu odluku Zastupničkog i Doma naroda odgoditi za dva i pol tjedna. To vrijeme SDA će iskoristiti kako bi pokušao osigurati dvotrećinsku većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda za pozivanje na zaštitu vitalnog interesa pri glasovanju o smjeni Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?