Žrtvama 10 mil. $

Papu bira i američki kardinal koji je skrivao svećenika pedofila

Roger Mahony
Reuters/PIXSELL
13.03.2013.
u 12:47

Losangeleska nadbiskupija postigla je sporazum po kojem mora platiti gotovo 10 milijuna dolara četvorici muškaraca koji tvrde da ih je zlostavljao svećenik kojeg je štitio kardinal Roger Mahony.

Losangeleska nadbiskupija postigla je sporazum po kojem mora platiti gotovo 10 milijuna dolara četvorici muškaraca koji tvrde da ih je zlostavljao svećenik kojeg je štitio kardinal Roger Mahony, piše France24.

Mahoney u ovom trenutku sudjeluje u konklavi za izbor novog pape. Odvjetnici su danas potvrdili da će nadbiskupija platiti gotovo 10 milijuna dolara zbog svećenika koji je prije 30 godina rekao Mahoneyu da je zlostavljao djecu. Bivši svećenik Michael Baker, koji je izbačen iz Crkve, zlostavljao je djecu 26 godina, od 1976. do 2000.

Nije učinio dovoljno da zaštiti djecu

Odvjetnik tužitelja John Manly rekao je da žrtve optužuju Mahoneya da nije učinio dovoljno kako bi zaustavio Bakera u zlostavljanju djece. Mahoney se umirovio kao nadbiskup 2011. godine, a njegov nasljednik ga je kritizirao nakon što su povjerljivi crkveni dokumenti pokazali da je kardinal štitio svećenike zlostavljače te štitio Crkvu od skandala.

Odvjetnik nadbiskupije J. Michael Hennigan kazao je da Mahoney zna za nagodbu iako je trenutačno na konklavi u Rimu. – Dugo, dugo radili smo pogreške u vezi s Michaelom Bakerom, ali uvijek smo u tim slučajevima tvrdili da smo mi odgovorni za ono što je Baker radio – kazao je odvjetnik.

Mahoney se već nekoliko puta ispričao zbog svoga ponašanja u vezi sa slučajevima svećenika zlostavljača. – Čovjek koji je mogao to zaustaviti na početku i spriječiti zlostavljanje troje od te četvero djece od seksualnih napada sada sjedi u Rimu i glasuje za sljedećeg vikara Isusa Krista – kazao je Manly te dodao da je to njemu jako problematično.

Svećenik mu je za zlostavljanje djece rekao još 1986. godine

Dvojica tužitelja su braća, a svaki će dobiti po četiri milijuna dolara, a dvojica ostalih po milijun. Dokumenti su pokazali da se Baker susreo s Mahonyem 1986. godine te priznao zlostavljanje dva dječaka u razdoblju od sedam godina.

Mahoney ga je maknuo iz službe i poslao na psihološki tretman, no u službu se vratio nakon godinu dana uz liječnikovu preporuku da ga se odmah mora izopćiti iz Crkve ako će provoditi vrijeme s maloljetnicima. Unatoč dokumentima da je i dalje bio sam s dječacima, svećenik nije maknut iz službe već je do 2000. služio u devet župa.

Za zlostavljanje djece Baker je osuđen 2007. godine te pušten na uvjetnu slobodu 2011. godine. Godine 2002. optužen je za zlostavljanje šest žrtava, no te su optužbe odbačene zbog zakonskih ograničenja. Vlasti smatraju da je Baker zlostavljao više od 20 djece u svojoj 26-godišnjoj službi.

Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?