Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Papa u novogodišnjoj poruci: Zaštitite kršćane

Mir se ne postiže oružjem, već s ljubavlju, rekao je Benedikt XVI., a u silvestarskoj noći je u Egiptu bomba u automobilu usmrtila 21 osobu
01. siječnja 2011. u 13:01 0 komentara 4 prikaza
Papa u bazilici sv. Petra
Pogledajte galeriju 1/3

VATIKAN – Mir se ne postiže oružjem niti ekonomskom, političkom, kulturnom ili medijskom vlašću, već sa savješću otvorenom prema ljubavi i istini, rekao je papa Benedikt XVI. danas u prvom angelusu u Novoj godini. Obraćajući se sa svoga prozora na Trgu svetog Petra u povodu Dana mira koji Crkva obilježava svakog 1. siječnja, Papa je pozvao na štovanje vjerske slobode. Tema ovogodišnjeg Dana mira je „Vjerska sloboda, put za dolazak do mira“, a upravo u silvestarskoj noći je jedna autobomba pred katoličkom crkvom u Aleksandriji u Egiptu usmrtila 21 osobu. Bio je to težak napad na kršćane.

„Danas prisustvujemo dvjema suprotnim tendencijama, dvjema ekstremima, a oba su negativna. S jedne strane laicizmu, koji, na često subdolan način, odstranjuje vjeru da bi je ograničio na privatnu sferu. S druge strane prisustvujemo fundamentalizmu, koji bi vjeru nametnuo sa snagom“, rekao je Papa tijekom angelusa.
Prethodno je u bazilici svetog Petra predvodio misu, a tijekom homilije je pozvao vlade cijeloga svijeta da zaštite kršćane.

“Pred prijetnjama, diskriminacijama i vjerskim netolerancijama koje danas pogađaju svijet, a na posebni način kršćane, pozivam još jednom da ne klonete duhom“, rekao je Benedikt XVI., naglasivši kako za zaštitu vjerskih sloboda nisu dovoljne riječi već konkretno i stalno zauzimanje odgovornih svih nacija.   
Čovječanstvo se ne smije predati pred negativnom snagom egoizma i nasilja, ne smije se naviknuti na sukobe koji odnose živote i u opasnost stavljaju budućnost naroda, rekao je Papa u bazilici svetog Petra pred oko 10 tisuća vjernika.

“Vjerska sloboda je neophodan element pravne države”, rekao je Papa i naglasio kako religija daje svoj prilog u izgradnji mira i socijalne pravde. Pred diskriminacijama i vjerskim netolerancijama, koje danas pogađaju kršćanski svijet, Benedikt XVI. je pozvao sve na promicanje i stvaranje mira u svijetu. A, za tu tešku zadaću nisu dovoljne riječi, već se svi odgovorni u zemljama moraju za to konkretno založiti. Potrebno je da svaka osoba bude potaknuta pravim duhom mira, naglasio je Papa tijekom prve mise u 2011. godini.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.