"Sejdić - Finci"

Ostalo manje od dva mjeseca za korekciju daytonskog Ustava

parlament
VL FOTO
06.10.2011.
u 09:39

U povjerenstvu koje treba ponuditi rješenja su B. Krišto i K. Simić

Dvije godine nakon njezina donošenja država Bosna i Hercegovina konačno će provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, koja se odnosi na ustavnu i izbornu neravnopravnost nacionalnih manjina u BiH.

Izbor nije slučajan

Dom naroda Parlamenta BiH već je imenovao dva predstavnika u višečlano privremeno povjerenstvo koje treba ponuditi rješenja za provedbu ove presude. To su Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Krstan Simić iz SNSD-a. Njihov izbor, naravno, nije slučajan. Riječ je o istaknutim pravnicima s velikim iskustvom.

Prije nego su izabrani u Dom naroda, oboje su obavljali značajne funkcije izravno povezane s pravom. Krišto je bila predsjednica Federacije, a prije toga i entitetska ministrica pravde. Simić je, pak, bio sudac Ustavnog suda BiH. Imenovanje preostalih članova privremenog povjerenstva iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očekuje se na narednom zasjedanju doma, najavljenom za 10. listopada. Za očekivati je da i iz ovog doma u povjerenstvo budu imenovani ljudi s pravnim iskustvom, kao što su Šefik Džaferović ili Petar Kunić. No, odluka je na zastupnicima, odnosno strankama.

Težak zadatak

U svakom slučaju, članove povjerenstva ne čeka nimalo lak zadatak. Od njih se očekuje da pripreme amandmane na Ustav BiH, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. studeni, a za pripremu prijedloga izmjena Izbornog zakona 31. prosinac.

Ovo je iznimno kratak rok, pa su mnogi već sada skeptični da će rješenja biti ponuđena na vrijeme. Nije tajna da u BiH postoje značajne političke razlike kada je u pitanju način provedbe presude Europskoga suda za ljudska prava. Dok jedni smatraju kako su dovoljne vrlo ograničene promjene i Ustava i Izbornog zakona, drugi smatraju kako je ovo jedinstvena prilika i za neke druge korekcije oba ova akta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?