Razorna moć

Novi tornado u SAD-u usmrtio najmanje 90 osoba, stradala i djeca

Tornado u SAD-u (1)
Reuters/PIXSELL
21.05.2013.
u 00:18

- Očekujemo da se te oluje i dalje nastave formirati oko Oklahome - kazala je guvernerka Mary Fallin CNN-u, dok meteorolozi pozivaju ljude da što brže pronađu zaklon.

Novi snažan tornado obrušio se na zemlju blizu Oklahoma Cityja, samo jedan dan nakon što je opaka oluja u toj američkoj državi ubila najmanje jednu osobu, izvijestio je Reuters koji je objavio i snimku tornada.

Iako su mediji javljali o najmanje 51 poginulom, broj se u kratkom roku popeo na 91, a strahuje se da bi ih moglo biti i više. Među poginulima je i 20 djece, izvijestili su dužnosnici. NAjmanje 120 osoba je ozlijeđeno i smješteno je u bolnice. Najgore je pogođen Moore, južno od grada, gdje su susjedstva sravnjena sa zemljom, a škole su uništene. Vjetar je puhao brzinom od 320 kilometara na sat, piše BBC. Procjenjuje se da je tornado bio više od tri kilometar širok.

Američki predsjednik Barack Obama u Oklahomi je proglasio izvanredno stanje nakon što je tornado harao Mooreom, u kojem živi oko 55 tisuća, nekih 45 minuta.

France24 piše da je snažni tornado pogodio predgrađa Oklahoma Cityja, a na svom putu je pogodio najmanje dvije škole i uništio veliki broj kuća. Najteže je pogođeno predgrađe Moore u kojem živi 55 tisuća ljudi. Uništene su dvije škole, a jednu od njih tornado je pogodio direktno. Dio djece još uvijek se smatra nestalim. Tornado je teško oštetio i medicinski centar u Mooreu gdje se liječio dio stradalih. Srećom nitko nije dodatno ozlijeđen, a osoblje je moralo 30 pacijenata premjestiti u drugu bolnicu.

- Očekujemo da se te oluje i dalje nastave formirati oko Oklahome - kazala je guvernerka Mary Fallin CNN-u, dok meteorolozi pozivaju ljude da što brže pronađu zaklon.

- Kuće su sravnjene sa zemljom - kazao je helikopter CNN-ove podružnice KFOR. U ponedjeljak popodne po lokalnom vremenu tornado je prošao južno od centra Oklahoma Cityja, trgajući dijelove kuća i uništavajući zgrade u vrlo naseljenom području, piše CNN.

- Ovo je sigurno najjači tornado s kojim sam se susreo u svojih 20 godina rada u meteorološkoj službi - rekao je meteorolog Rick Smith.

 Snažni tornado je Moore pogodio i u svibnju 1999. godine, a lokalni mediji izvijestili su da sadašnja šteta prelazi onu od prije 14 godina. Stanovnici jugoistočne Oklahome upozoreni su da ne piju vodu.

>>Tornada pogodila središnji SAD: Najmanje jedna osoba poginula

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?