ukusno i zdravo

Sve što trebate znati o japanskim jabukama, narančastom voću koje čuva zdravlje i energiju

Japanske jabuke
Shutterstock
04.12.2025.
u 13:03

Ovih dana na policama supermarketa i na tržnicama možete pronaći narančasto voće – japanske jabuke.

Mogu se dodavati u razne salate, koristiti kao samostalni proizvod ili čak kao desert. Japanske jabuke imaju ne samo izražen okus, već i mnoga korisna svojstva:

- Japanske jabuke bogate su korisnim fitokemikalijama, uključujući antioksidanse. Na primjer, katehini sadržani u ovom voću pomažu u smanjenju upala i borbi protiv infekcija. Također sadrže vitamin C (22% dnevnog unosa), što znači da njihova konzumacija ima pozitivan učinak na imunološki sustav. Istovremeno, antioksidansi pomažu u borbi s toksinima i održavaju zdravu jetru.

- Japanske jabuke sadrže mnogo prehrambenih vlakana koja povoljno djeluju na probavu. Na primjer, tanini pomažu u regulaciji probavnog sustava. Osim toga, prehrambena vlakna pomažu u smanjenju razine kolesterola i kontroli razine šećera u krvi.

- Jedna jabuka (oko 160 grama) sadrži 31 gram ugljikohidrata i 8% kalija. Zbog toga pruža energiju i preporučuje se za konzumaciju u stresnim razdobljima.

- Jedna jabuka sadrži oko 55% dnevnog unosa vitamina A, što pozitivno utječe na vid. Ovaj vitamin podržava funkcioniranje konjunktive i rožnice.

- Japanske jabuke su dijetalni proizvod. Ovo voće ne sadrži masti, pa je odlična opcija ako tražite hranu koja neće naštetiti liniji. Preporučuju se i dijabetičarima, jer pomažu u kontroliranju gladi i regulaciji razine šećera u krvi, kao što je već spomenuto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja