Oslić je čest na našem meniju, no obično ga poslužujemo uz krumpir salatu. Zato smo se odlučili na malu promjenu te ćemo ga danas poslužiti uz fini pire od celera. Zašto celer? Doznaj u nastavku...
Zašto celer?
No celer je zapravo vrlo svestrano povrće. Može se jesti sirov, a kuhan savršeno ide u juhe, rague, gratinirana jela i piree. Kao i većina korjenastog povrća izvrstan je i pečen. Chefovi celer posebno vole kombinirati s drugim korjenastim povrćem (osobito krumpirom), jabukama, divljom rižom i gljivama. Dobar je partner za svinjetinu, piletinu ili govedinu, no i s bijelom ribom može se odlično sljubiti. Okus mu pojačavaju peršin, majčina dušica, senf, maslinovo ulje, maslac i vrhnje – baš kao što ćeš i kušati u ovom našem receptu za oslić s pireom od celera.
SASTOJCI
- celer 700 g
- krumpir 700 g
- majčina dušica 0,50 svežanj
- oslić - fileti 600 g
- sol
- papar
- maslac 60 g
- mlijeko 200 ml
- muškatni oraščić
- hren 2 žličica
POSTUPAK
- Celer i krumpir oguli, operi i nareži na kockice. Kuhaj u kipućoj slanoj vodi 15-ak minuta.
- Majčinu dušicu operi, protresi i nasjeckaj. Ribu operi, posuši, nareži te je posoli i popapri.
- Dok su krumpir i celer na pola vremena kuhanja, u tavi zagrij 20 g maslaca i riblje filete prži sa svake strane po 4 minute, a na kraju poprži i majčinu dušicu.
- Kockice krumpira i celera ocijedi pa zgnječi. Zatim tomu dodaj vruće mlijeko i preostali maslac te dobro promiješaj. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Svaki komad ribe premaži s malo hrena, posluži s pireom i pospi majčinom dušicom.