RECEPT DANA

Ne mora uvijek biti meso: Napravite ovaj ukusan quiche od blitve

Shutterstock
17.02.2025.
u 12:34

Poslužite toplo ili hladno uz svježu salatu i uživajte u bogatstvu okusa ovog slanog specijaliteta!

Ako tražite jednostavan, ali ukusan recept koji će oduševiti vaše nepce, quiche od blitve je idealan izbor. Hrskavo prhko tijesto u kombinaciji s aromatičnim nadjevom od blitve i sira čini ovo jelo savršenim za lagani ručak, večeru ili čak brunch s prijateljima. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je neodoljiv spoj okusa koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

Tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • 125 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice hladne vode

Nadjev:

  • 1 kg blitve (samo zeleni dio)
  • 3 češnja češnjaka
  • Sol, papar, majčina dušica
  • Maslinovo ulje
  • 100 g naribane gaude
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • Muškatni oraščić

Priprema: 

  1. U posudi pomiješajte oba brašna, dodajte prstohvat soli i hladni maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte žumanjak i hladnu vodu pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, omotajte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  3. Dok se tijesto hladi, operite i sitno nasjeckajte blitvu (koristeći samo zeleni dio).
  4. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga propržite. Ubacite blitvu, začinite solju, paprom i majčinom dušicom te pirjajte dok ne ispari sva tekućina.
  5. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga u krug nešto veći od posude za pečenje. Kalup obložite papirom za pečenje, stavite tijesto i pritisnite ga uz rubove.
  6. Izbockajte ga vilicom kako bi se ravnomjerno ispeklo. Na tijesto rasporedite pirjanu blitvu, pospite naribanom gaudom i prelijte smjesom od umućenih jaja, kiselog vrhnja, soli, papra i muškatnog oraščića.
  7. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite dok površina ne postane zlatnosmeđa, otprilike 30-35 minuta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije