Ako tražite jednostavan, ali ukusan recept koji će oduševiti vaše nepce, quiche od blitve je idealan izbor. Hrskavo prhko tijesto u kombinaciji s aromatičnim nadjevom od blitve i sira čini ovo jelo savršenim za lagani ručak, večeru ili čak brunch s prijateljima. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je neodoljiv spoj okusa koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
Tijesto:
- 125 g glatkog brašna
- 125 g oštrog brašna
- 125 g maslaca
- Prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 2 žlice hladne vode
Nadjev:
- 1 kg blitve (samo zeleni dio)
- 3 češnja češnjaka
- Sol, papar, majčina dušica
- Maslinovo ulje
- 100 g naribane gaude
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- Muškatni oraščić
Priprema:
- U posudi pomiješajte oba brašna, dodajte prstohvat soli i hladni maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Dodajte žumanjak i hladnu vodu pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, omotajte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Dok se tijesto hladi, operite i sitno nasjeckajte blitvu (koristeći samo zeleni dio).
- U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga propržite. Ubacite blitvu, začinite solju, paprom i majčinom dušicom te pirjajte dok ne ispari sva tekućina.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga u krug nešto veći od posude za pečenje. Kalup obložite papirom za pečenje, stavite tijesto i pritisnite ga uz rubove.
- Izbockajte ga vilicom kako bi se ravnomjerno ispeklo. Na tijesto rasporedite pirjanu blitvu, pospite naribanom gaudom i prelijte smjesom od umućenih jaja, kiselog vrhnja, soli, papra i muškatnog oraščića.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite dok površina ne postane zlatnosmeđa, otprilike 30-35 minuta.