Vrijedi isprobati

Kolač od jabuka – savršenstvo okusa kojeg ćete stalno praviti

Foto: Recepttura
29.11.2025.
u 09:32

Ako volite fine biskvitne slastice svakako probajte ovaj kolač od dvije jabuke i dva jaja.

Svi volimo jednostavne i brze slastice koje je lako uklopiti u svakodnevni jelovnik. Jedna od takvih je i kolač od dvije jabuke i dva jaja. Ako tražite neki novi kolač od jabuka vrijedan isprobavanja, ovo je upravo taj! U osnovi svega su, naravno, jabuke i fini aromatični biskvit koji pravimo od jaja, brašna, šećera, jogurta s okusom vanilije i još ponekog sastojka.

Jedan od njih je i limun čiji sok i naribanu koricu također dodajemo u biskvit, pa on poprima nevjerojatno ukusnu kombinaciju aroma vanilije i limuna. Kad se tome pridodaju jabuke, rezultat je pravo savršenstvo okusa koje smo postigli samo s nekoliko jednostavnih, uvijek lako dostupnih namirnica, piše Recepttura.

Biskvit se prije pečenja prelijeva preko jabuka, a kad je sve gotovo kolač se okreće kako bi jabuke završile na vrhu (po tome podsjeća na jedan drugi kolač s ovim voćem, preokrenuti kolač s jabukama). Završno sve premazujemo pekmezom od marelica, te ukrašavamo nasjeckanim bademima i posipamo šećerom po želji što ovom kolaču daje bogat i pun okus.

Svakako probajte ovu preukusnu slasticu, a sve detalje izrade možete pronaći u novom videu:

Kolač od dvije jabuke i dva jaja

Sastojci

  • 2 jabuke
  • 1 limun
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 110 ml jogurta od vanilije
  • 220 g glatkog brašna TIP 550
  • 16 g praška za pecivo

Za ukrašavanje:

  • 40 g marmelade od marelica ili neke druge svijetle marmelade
  • 30 g oguljenih narezanih badema
  • šećer u prahu

Upute

  • Jabuke oguliti i narezati na komadiće veličine oko 1 centimetar.

  • Naribati koricu od limuna a nakon toga i iscijediti sok iz njega.

  • Narezane jabuke politi s 2 žlice soka od limuna da ne promijene boju i promiješati.

  • U posudi za miksanje razbiti 2 jaja.

  • Dodati šećer i vanilin šećer.

  • Sve miksati mikserom da postane svijetla smjesa.

  • Zatim u smjesu uliti ulje i kratko izmiješati.

  • Dodati jogurt od vanilije, naribanu koricu jednog limuna i ostatak soka od limuna.

  • Opet sve izmiješati mikserom.

  • U dva puta sipati u smjesu glatko brašno (TIP550) i uz njega prašak za pecivo te ih ručno (pjenjačom) umiješati u smjesu.

  • Na dno okruglog kalupa 26 cm staviti papir za pečenje i odrezati višak.

  • Stijenke kalupa namastiti i pobrašniti.

  • Po dnu kalupa poslagati narezane jabuke.

  • Sipati preko napravljeni biskvit, dobro ga poravnati te više puta udariti o čvrstu podlogu.

  • Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta.

  • Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i rubove obrubiti nožićem.

  • Maknuti stijenke kalupa, pa onda okrenuti kolač na pladanj tako da jabuke budu gore.

  • Oprezno maknuti papir za pečenje.

  • Na slaboj vatri zagrijati marmeladu od marelica i s njom premazati gornji dio kolača.

  • Narezati bademe na sitne komade te ih nanijeti samo na rubove kolača.

  • Za kraj topli kolač posuti šećerom u prahu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja