isprobajte!

Cvijeće će vam uz ova dva sastojka koja imate u kuhinji ostati danima svježe u vazi

cvijeće
Shutterstock
09.08.2025.
u 09:35

Ako želite izbjeći korištenje kemijskih proizvoda za jačanje cvijeća, pogledajte u svoj kuhinjski ormarić

Svi želimo da nam cvijeće u vazi ostane svježe i lijepo što je dulje moguće jer dugotrajan vijek cvijeća unosi posebnu radost i svježinu u naš dom. No, ponekad cvijeće kupljeno u trgovinama možda neće trajati onoliko dugo koliko ste se nadali. Međutim, jedna je TikTokerica podijelila dva sastojka koja dodaje u vaze da bi njezino kupljeno cvijeće cvjetalo "tjednima". Chantel Mila objasnila je da dvije osnovne namirnice iz kuhinjskog ormarića mogu biti ključ dugotrajnog cvjetanja.

Ako želite izbjeći korištenje kemijskih proizvoda za jačanje cvijeća, Chantel je savjetovala korištenje šećera i bijelog octa. Evo što trebate učiniti. Napunite vazu vodom i dodajte jednu žlicu šećera, a zatim dodajte dvije žlice bijelog octa da biste zaustavili rast bakterija, piše Daily Express. Ako niste obrezali stabljike, Chantel je savjetovala da krajeve odrežete pod kutom od 45 stupnjeva pod vodom i osigurate da su potpuno uronjeni. To će spriječiti ulazak zraka u stabljike.

Ocat može pomoći rezanom cvijeću da dulje traje sprječavanjem rasta bakterija u vodi u vazi. "Dodavanjem octa rezanom cvijeću zapravo se snižava pH vrijednost, što povećava kiselost. Ta kiselost pomaže u stvaranju okoline manje pogodne za rast bakterija, koje su često krivac za brzo propadanje svježine cvijeća", objasnili su stručnjaci iz Gardening Know How.

Ocat treba koristiti s drugim sastojkom, a nikada samostalno. Gardening Know How objasnio je da će omjeri octa varirati, ali većina se slaže da se za svaku vazu od jedne litre treba koristiti otprilike dvije žlice octa i otopljenog šećera. Šećer je posebno važan za održavanje cvijeća živim. Čim se cvijeće odreže, odmah počinje gubiti hranjive tvari koje osigurava fotosinteza, prema Teleflori.

Dodavanjem šećera u vodu u vazi, on se otapa i pomaže kontinuirano hraniti cvijeće važnim hranjivim tvarima jer s vremenom upija vodu. Međutim, dodavanje šećera cvijeću može imati svoju cijenu. Teleflora je objasnila da šećer također potiče rast bakterija, što može uzrokovati neugodan miris vašeg cvijeća i na kraju dovesti do njegovog brzog propadanja. Zato ga treba kombinirati s octom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja