Razgovori

Lideri traže rješenje, cilj je do kraja rujna približiti stavove

Dragan Čović
03.09.2013.
u 09:36

EU zahtijeva od bh. lidera da riješe pitanje presude “Sejdić - Finci”

Sastanci lidera političkih stranaka u BiH nastavljaju se i ovaj tjedan. Tijekom cijelog rujna trajat će razgovori o prioritetnim pitanjima vezanim uz budućnost BiH i put k EU. U Mostaru su s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarali Sulejman Tihić, a zatim i Fahrudin Radončić. U četvrtak bi trebao u Mostaru biti sastanak rukovodstva HDZ-a BiH i SNSD-a, predvođeni Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Provesti presudu

Teme razgovora su provedba presude “Sejdić - Finci”, priprema sastanka u Bruxellesu 1. listopada, te nezaobilazno Federacija, jedan od najvećih problema u BiH. Slijede razgovori o istim pitanjima i s drugim strankama, s tim da se s SDP-om planira razgovor najviše oko FBiH, te nepoštovanja svih dogovora koji su jasno određeni unutar četvorke. Četvorka praktički više ne postoji slažu se skoro svi lideri. - Mi nastavljamo razgovore, ali evidentno je da četvorka ne funkcionira, jer nije do kraja preuzela odgovornost za ono što je trebalo provesti. Nijedan od ozbiljnih dogovora na toj razini nije proveden. Time bi se, ako ništa, spriječila brutalna pljačka javnog dobra koju danas imamo na sceni. Šutili o tome, gledali sa strane, ili sudjelovali u tome, sasvim je svejedno. Tu vidim jednu strategiju SDP-a, kazao je u intervjuu za naš list predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Stoga, ni većih promjena u FBiH vjerojatno neće moći biti prije izbora. Politička kriza i kaos tako će ostati još godinu dana.

Usuglasiti stavove

“Provedba presude ‘Sejdić - Finci’ je prioritet i mi ga u političkom smislu realizacije s razlogom smatramo kompliciranijim, težim, ne zbog nas dvojice, nego zbog niza okolnosti i političkih ideja, ili razlika koje tu postoje, ali je činjenica da i SBB i HDZ žele napornije i brže raditi na tom pitanju”, poručio je Radončić nakon sastanka. Čović je istaknuo kako HDZ BiH i SBB kod glavna pitanja koja stoje pred njima imaju jednu visoku razinu usuglašenih stavova te da ostaje pitanje kako to implementirati zajedno s drugima. SBB i HDZ BiH sastat će se i u sljedećih desetak dana, te će se i tada razgovarati o svim aktualnim pitanjima, prije svega oko presude ‘Sejdić - Finci’ i vojne imovine. Sastanak šestorke, ili, kako je Čović rekao, neke druge strukture, ne očekuje se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?