17. veljače

Libijci slave godišnjicu ustanka kojim je svrgnut Gadafi

Libija (1)
Reuters/AFP
17.02.2012.
u 09:09

Prije godinu dana u Bengaziju,koji je postao uporište pobunjenika, organiziran je veliki prosvjed, a krvavi ustanak brzo se proširio zemljom

Libijci slave godišnjicu ustanka kojim je svrgnut Muammar Gadafi nakon više od 40 godina vladavine. Proslave su organizirane u gradovima diljem zemlje, a u Bengaziju, gradu u kojemu je započeo ustanak, slavi se već nekoliko dana, javlja BBC.

U sjeni godišnjice Libijom se širi strah od nestabilnosti u zemlji. Stotine pripadnika raznih milicija neometano lutaju zemljom, a međunarodni promatrači upozoravaju na loš ustroj institucija i bezakonje.

Libijski privremeni vođa Mustafa Abdul Jalil obećao je kako će svakome tko zaprijeti nacionalnoj sigurnosti tijekom današnje proslave biti odgovoreno silom.

Na današnji dan prošle godine u Bengaziju organiziran je prvi veliki prosvjed protiv Muammara Gadafija. Bengazi je postao uporište pobunjenika, a krvavi ustanak brzo se proširio zemljom te rezultirao vojnom intervencijom NATO-a. Gadafi je 20. listopada ubijen u svom rodnom gradu Sirtu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar seneka
seneka
18:10 17.02.2012.

Mnogi će zažaliti što su tražili kruha preko pogače. Još kad se aktiviraju tajkuni i Demokracija,jadna im majka,plakat će za Gadafijem i njegovim šatorom i devom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?