Sarajevo Film Festival

Veliki broj posjetitelja na projekciji filma "Diplomata"

diplomata
16.08.2015.
u 20:34

Dokumentarac nas vodi iza scene u svijet visoke diplomacije u kojem se u brojnim zemljama, uključujući Vijetnam, BiH, Afganistan i Kosovo, pokreće mir i završavaju ratovi.

Prikazivanjem dokumentarnog film "Diplomata" Davida Holbrooka večeras je završen specijalni program Sarajevo Film Festivala "Suočavanje s prošlošću".

Film, koji oslikava zaostavštinu impozantnog oca Davida Holbrooka, veleposlanika Richarda Holbrooka, pružajući pogled iznutra na američku vanjsku politiku privukao je veliki broj gledatelja u salu Multipleksa Cinema Cityja koja nije bila dovoljna velika da primi sve zainteresirane.

Uputivši ispriku posjeteljima direktor SFF-a Miro Purivatra najavio je drugu projekciju filma "Diplomata", koja će biti zakazana u sljedeća dva dana.

- Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju. Jedva čekam da vidim kako ćete reagirati na film, rekao je publici David Holbrook, zahvalivši na dolasku američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormack. 

Dokumentarac nas vodi iza scene u svijet visoke diplomacije u kojem se u brojnim zemljama, uključujući Vijetnam, BiH, Afganistan i Kosovo, pokreće mir i završavaju ratovi. 

- Jako je važno da se 20 godina nakon rata u BiH otvorenih očiju i kritički sagleda uloga međunarodne zajednice, njena intervencija u BiH i samo zaustavljanje rata - da se sagledaju i pozitivni i negativni efekti svega toga. „Suočavanje s prošlošću“ je nešto što je potrebno i BiH i međunarodnoj zajednici da nauče kako bolje pomoći ovoj državi, izjavila je Feni šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey uoči projekcije. 

Film Diplomat sadrži intervjue s bivšom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, bivšim američkim državnim sekretarima Madeleine Albright i Henryijem Kissingerom, predsjednikom Billom Clintonom, potpredsjednikom Alom Gorom, američkom veleposlanicom pri UN-u Samanthom Power i mnogim drugima. 

Kroz ove intervjue redatelj pokušava da pomiri Holbrookov privatni i profesionalni imidž, kreirajući nježan portret očinstva, ambicije i moći potrebne da se promijeni tijek stvari u raznim krajevima svijeta. 

U okviru specijalnog programa „Suočavanje s prošlošću“ publika je danas imala priliku pogledati film "15 minuta - Masakr u Dvoru", režija Georg Larsen i Kasper Vedsmand, te"Glasovi Srebrenice" u režiji Nedima Lončarevića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?