Tri desetljeća dio kulturnog, zabavnog i društvenog života

21.06.2023.
u 14:47

Glazbena škola Ljubuški slavi veliki jubilej. - Sada je naša zadaća osigurati odgovarajuću školsku zgradu, kazala je ravnateljica Ivana Zrimšek Šaravanja

U Glazbenoj školi Ljubuški vlada lijepo i ugodno slavljeničko ozračje i zadovoljstvo, a razlog tome je posve opravdan i razumljiv – škola slavi 30 godina postojanja i djelovanja, piše Večernji list BiH. Osnovana je još ratne 1993. godine pri OŠ Marka Marulića, gdje joj je dodijeljen skromni prostor jer im veći marulićevci objektivno nisu mogli priuštiti. Od tada upisanih devet učenika u osnovnu glazbenu školu, danas ih je ukupno 193, i to 156 u osnovnoj i 37 u srednjoj glazbenoj školi. Velik je to i zavidan uspon i rast, za tri desetljeća škola je postala relevantno mjesto glazbene izobrazbe, rasadnik talenata i ugledni te prestižni društveni čimbenik.

Godina u znaku jubileja

- Glazbena škola Ljubuški svojim ukupnim djelovanjem prožima kulturni, zabavni i općenito društveni život Grada Ljubuškog. Narasli smo na gotovo 200 učenika, a od 2018. godine imamo i srednju glazbenu školu. Prevalili smo dugačak put od višegodišnjeg podstanarstva u OŠ Marka Marulića pa do današnjih prostora. U kući u kojoj se sada nalazimo dobili smo mnogo više prostora, međutim, taj objekt nije prvotno namjenski pravljen kao školska zgrada, a najmanje kao glazbena škola, tako da svakodnevno osjećamo nedostatak prostora i neprilagođenost našim potrebama. Stoga je naša najvažnija sljedeća zadaća na kojoj ćemo aktivno raditi - osigurati odgovarajuću školsku zgradu, odgovarajući prostor, koji naša škola treba i zaslužuje - kaže za Večernji list Ivana Zrimšek Šaravanja, ravnateljica Glazbene škole Ljubuški. Cijela ova godina u znaku je proslave velikoga jubileja – 30. obljetnice škole. Bit će, kao i lani, mnogo nastupa i natjecanja, a poseban program proslave 30. školskog rođendana pripremljen je u prošlom mjesecu svibnju te sad u lipnju. Tako je 11. svibnja održan koncert učitelja Glazbene škole Ljubuški, 26. svibnja upriličen je nastup školskih bendova "Little Bambie Groove" i "Rockplay" na Ljubuškom Outdoor Festivalu, 31. svibnja održan je zajednički koncert četiriju glazbenih škola iz ZHŽ - iz Širokog Brijega, Gruda, Posušja i Ljubuškog, 2. lipnja završni koncert učenika Glazbene škole Ljubuški.

- Završni događaj bit će 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, kada ćemo u Domu sv. Ante na Humcu imati koncert Stefana Milenkovića. Nakon koncerta imat ćemo maturalnu zabavu. Bit će to naša prva maturalna zabava, za osam naših ovogodišnjih maturanata, a sudjelovat će još i njih osam koji su prije maturirali, ali nisu imali maturalnu zabavu - najavljuje ravnateljica Ivana. Od 2017. godine škola se nalazi u kući koju su koristile časne sestre, koju im je, uz potporu tada Općine, danas Grada, ustupio na korištenje Franjevački samostan Humac. Kolika je aktivnost učenika ljubuške Glazbene škole, zorno govori broj od 28 različitih nastupa na različitim događajima i prigodama u prošloj, 2022. godini, ponajviše u Ljubuškom, ali i u drugim mjestima. Sudjelovali su na 11 različitih natjecanja: u Varaždinu, Splitu/Kaštelima, Omišu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Brčkom, Bijeljini, Smederevu... S tih nadmetanja donijeli su ukupno 22 nagrade.

Pomoć i potpora

U nastavi s učenicima radi 20 djelatnika glazbene kulture, šest stalnih, šest na određeno vrijeme i osam vanjskih suradnika. Nastavni kadar, prvenstveno instrumentalnih smjerova, je problem s kojim se godinama susreću. Posljednjih nekoliko godina rješavali su tako da su se njihovi bivši učenici s diplomama vraćali i kao domaći kadrovi radili u školi. No, u posljednje vrijeme javlja se novi problem. – Riječ je o odlasku naših kvalificiranih kadrova u glazbene škole u susjednu Republiku Hrvatsku, uglavnom u pogranična mjesta, Metković, Imotski... Pritom raskidaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme u našim školama i zapošljavaju se, kao hrvatski državljani, odmah na neodređeno u Hrvatskoj, čak i bez položenog stručnog ispita. U pravilu ostaju živjeti u BiH i najčešće nastavljaju raditi usporedno u našim školama kao vanjski suradnici jer se na njihova prazna radna mjesta ne javljaju novi kvalificirani kandidati na natječaje. Kao izravnu posljedicu ovoga imamo kadrovsku nestabilnost te sve druge poteškoće koje vanjska suradnja u redovitoj nastavi nosi – stoji u izvješću o radu za 2022. i programu rada za 2023. Glazbene škole Ljubuški, koje je bilo na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća Ljubuškog. Nadamo se da će, unatoč svim izazovima, škola prevladati i nadići poteškoće i da će, kao i dosad, imati nepodijeljenu pomoć i potporu svih – roditelja, javnosti i mjerodavnih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?