Blizanac

Sveti Toma apostol – uzor vjere i zaštitnik arhitekata

03.07.2020.
u 11:04

O svetom Tomi apostolu malo se toga zna izuzev nekoliko redaka iz Ivanova evanđelja i ostalih evanđelja u kojima se spominje njegova nevjera u Isusovo uskrsnuće. Za tu se nevjeru sveti Toma zvani Blizanac pokajao vlastitim riječima: Gospodin moj i Bog moj. 
U jednom je od redaka i ulomku iz evanđelja sveti Toma bio i više nego hrabar pogotovo kada je pri Isusovoj odluci da ide ponovno u Judeju, iako su ga tamo pokušali kamenovati, sveti Toma hrabrio preostale učenike riječima: "Hajdemo i mi da umremo s njim". 
Sveti Toma apostol bio je podrijetlom Galilejac i jedan je od istaknutijih Isusovih apostola. Značenje njegova imena prevedeno s aramejskoga jezika znači Blizanac ili Didim. Njegov spomendan Rimokatolička Crkva slavi na današnji dan, 3. srpnja, a obično ga zazivaju arhitekti pri gradnji naseobina ili velikih zdanja jer se vjerovalo da je sveti Toma po zanimanju bio graditelj i arhitekt. 

O njegovu je mučeništvu mnogo toga rečeno pisanim putem i legendama. Jedna od njih kaže da je pri evangelizaciji poganskoga naroda u Indiji bio mučen, svezan, proboden na koplja i da je pritom pokazao iznimnu neustrašivost i svetost blagoslivljajući narod koji ga je mučio. Očevici mučeništva preobratili su se i prozvani su Tomini kršćani, a danas imamo nekolicinu crkava diljem Indije posvećenih svetom Tomi apostolu. 
Apokrifna djela čak spominju svetoga Tomu koji je krstio Sveta tri kralja u jednoj od svojih pohoda na Istok. Plod Tomina propovijedanja nije bio uzaludan i danas u Indiji živi otprilike 750 000 kršćana podijeljenih u četiri biskupije, a zanimljivi su po prepoznatljivom siro-malabarskom obredu koji je spomenuo više puta u svojim spisima sluga Božji i misionar Ante Gabrić. 
Sveti Toma nepravedno je prozvan nevjernim jer je vlastiti život okrunio mučeništvom i slijedio Krista bez imalo pogovora i upita. Apokrifna književnost svetom Tomi pripisuje jedno evanđelje i još poneke spise neutvrđena podrijetla. U jednoj od svojih poznatih slika talijanski barokni slikar Caravaggio ovjekovječio je svetoga Tomu prikazujući ga kako dodiruje Kristove rane. Slično je u skulpturi prikazao renesasansni kipar Andrea del Verrochio na crkvi Or San Michelle u Firenci. Iako otac crkvene povijesti sveti Euzebije Cezarejski spominje Tomin pohod u Perziju jer se nedaleko od Madrasa nalazi križ iz sedmoga stoljeća s natpisom na staroperzijskom jeziku koji spominje mučeništvo svetoga Tome apostola, danas je ipak poznatija teza o Tominom mučeništvu u Indiji koje je čak spomenuo u jednom od svojih brojnih pohoda poznati putopisac Marko Polo. Kakogod, svetoga Tomu časte tesari i arhitekti, a zaštitnik je grada Pule i Indije. Tomini posmrtni ostaci nalaze se u talijanskom gradu Ortoni u pokrajini Abruzzo. Njegov nam je zagovor itekako potreban u vremenima kada se vrlo lako gube vjera i dostojanstvo.

Svim Tomama i Tomislavima želimo sretan i blagoslovljen imendan, a zagovor svetoga Tome neka nam uvijek iznova blagoslivlja staze i životne putove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije