Ekumenizam

Suzvučje različitosti u Orašju

23.03.2018.
u 11:00

Vrhunski kulturni događaj međureligijski koncert “Suzvučje različitosti” u Orašju organizirao je Odbor za međureligijsku suradnju Orašje uz pomoć Međureligijskoga vijeća BiH, Renovabisa, njemačke katoličke organizacije za pomoć narodima u jugoistočnoj Europi, te Centra za kulturu općine Orašje.

U znaku broja tri

Nekoliko stotina posjetitelja koncerta svih generacija velikim odzivom opet je pokazalo kako Orašje ima otvoreno srce i uživa u duhovnim notama. Tijekom jednosatnoga trajanja na trećem po redu koncertu sakralne glazbe nastupila su tri zbora iz tri vjerske zajednice - Emptianae, ženska vokalna skupina iz Žepča, zbor Behram-begove medrese iz Tuzle i Crkveni zbor “Sveti Stefan Dečanski” iz Brčkoga. Oduševljena oraška publika čestim je pljeskom nagrađivala sve izvođače i time potvrdila još jednom - glazba je zvonka radost i univerzalni jezik koji svi jednako razumiju, bolje rečeno, osjećaju. Tajnik Odbora za međureligijsku suradnju Jozo Jezerčić bio je moderator večeri. U publici su, uz ostale, bili nazočni članovi OMS-a Orašje fra Anto Pušeljić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju, Salim ef. Kanlić, glavni imam u Orašju, i otac Jovo Mihajlović, protonamjesnik za parohiju Donji Žabar/Orašje. Koncert je pratio i fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tolisi, te župnici obližnjih župa. Uz domaćeg pomoćnog imama Ibrahima ef. Đozića, na koncertu je bio i Redžo ef. Mehanović iz Tarevaca kod Modriče.

Glazba univerzalni jezik

Na koncertu su upućene i prigodne riječi. Uime Međureligijskoga vijeća BiH Hrvoje Vranješ naglasio je kako je međureligijski dijalog stvarna i stalna potreba te kako je on itekako moguć, a to svjedoče brojni odbori koje je utemeljilo Međureligijsko vijeće u BiH. Otac Jovo Mihajlović, predsjednik Odbora za međureligijsku suradnju Orašje, zaželio je da u dobrom raspoloženju dočekamo blagdane te naglasio kako je glazba univerzalni jezik kojim zajednički slavimo Boga.

Koncert su otvorile Emptianae - Žepčanke, koje postoje već desetak godina i posebnu ljubav njeguju prema sakralnoj glazbi. Pjevaju a cappella, i to četveroglasno. Pjevale su korizmene pjesme, izmamile veliki pljesak i oduševljenje u publici, kao i zbor Behram-begove medrese iz Tuzle. Kemiju između zbora i publike povećalo je soliranje Orašjanina Senada Kukuljevića, maturanta Behram-begove medrese. Crkveni zbor “Sveti Stefan Dečanski” iz Brčkoga postoji deset godina, a vodi ga Vanja Božić, rođena Orašjanka. - Nastupi su bili prožeti jakim emocijama i kod članova zborova i kod publike te je pjevanje uistinu bilo veličanstveno - zaključuje Jezerčić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije