Simpozij

Rudarstvo, metalurgija i geonasljeđe

05.12.2016.
u 07:00

Simpozij “Rudarstvo, metalurgija i geonasljeđe Kreševa, Kiseljaka i Fojnice” održan je u Kreševu, a na skupu je prezentirano 17 radova stručnjaka iz BiH, regije i Njemačke. Organizatori simpozija, Općina Kreševo i Zavičajna udruga “Kreševski citrin”, su istaknuli kako je svrha skupa bila predstavljanje i upoznavanje s rudarstvom, metalurgijom i geonasljeđem na području općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak od prapovijesti do danas, kroz nove podatke i priloge o rudarskoj i metalurškoj tehnologiji, trgovini rudama i proizvodima nastalim od njih te zakonskim okvirima.

Sudionici simpozija posjetili su izložbu rudarskih, topioničarskih i kovačkih maketa Ante Buzuka, zatim zbirku minerala, ruda i kristala Zavičajne udruge “Kreševski citrin”, te Muzej Franjevačkog samostana u Kreševu.

Među izlaganjima bile su i teme naslovljene “Florov podatak o rudarstvu u središnjoj Bosni”, autora Salmedina Mesihovića, dok je Edin Veletovac predstavio prostor Kiseljaka u kasnoantičko doba.

Antički epigrafski spomenici kao izvor za izučavanje rimskog rudarstva u dolinama srednjobosanskih rijeka Lepenice, Fojnice, Kreševice, Dragušnice i Crne Rijeke bila je tema rada Amre Šačić.

Karmen Fio Firi, Vladimir Bermanec, Jasenka Sremac na simpoziju su imali rad o kamenim kuglama.

“Dobivanje srebra danas i nekad, u svjetlu De re metallice i Kanun sasa”, bila je tema mr. sc. Zdravka Marijanovića, dipl. ing.

Alojz Filipović i Marko Tavra obradili su temu barita, bijelog teškog kamena, kroz povijesni prikaz istraživanja, eksploatacije i prerade na području Kreševa, a Anto Buzuk je u svom radu prezentirao pogone i objekte rudarstva, metalurgije i kovanja od prapovijesti do kraja XX. stoljeća.

Prof. dr. Friedrich Naumann izlagao je na temu “Georgius Agricola i rudarstvo na području gorja Erzgebirge”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?