18. i 19. kolovoza sadržajan vikend uz Neum Underwater Film Festival 2023

Prvu noć, petak 18. kolovoza, Neum Underwater Film Festivala biti će prikazano 22 filma u službenoj konkurenciji

17.08.2023.
u 14:05

Neum Underwater Film Festival započinje u petak, 18. kolovoza, u 19.30 sati u hotelu "Zenit" u Neumu. Prvu noć Neum Underwater Film Festivala biti će prikazano 22 filma u službenoj konkurenciji, a ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Publiku Neum Underwater Film Festivala očekuju iznimne podvodne atrakcije na filmskome platnu hotela Zenit u Neumu. 

Treći Neum Underwater Film Festival proglasiti će pobjednike za najbolji film festivala, najbolji BH podvodni film, najbolji eko film, najbolju glazbu i najbolju kameru, priopćili su organizatori. Pokrovitelj manifestacije je Općina Neum, a Festival se održava u organizaciji Udruge "Standard". Svi koji vole more, rijeke, bazene, a pritom uživaju u podvodnom filmu i muzici su više nego dobrodošli. 

Neum Underwater Film Festival je  prilika za promociju filmova i autora te klasični underwater filmski networking.  Popratni program Fest&val koji započinje u petak 18. kolovoza u 17 sati u otvorenoj dvorani Fontana, hotela Zenit, u Neumu tijekom prvog dana Festivala gdje će se prikazati se program studentskih i amaterskih filmova te dijela iznimnih polufinalista onih koji su bili na prelazu da uđu u službenu konkurenciju, a Festival se nastavlja s projekcijama  filmova 22 finalista. 
Neum Underwater Film Festival dodjeljuje nagrade u 5 kategorija (za najbolji film, za najbolju kameru, za najbolju glazbu, najbolji ekofilm i najbolji BH podvodni film) i Nagradu publike. Uz glavnu projekcijsku večer, i ove godine, 18.08. petak, naredni dan subota 19.08. u 12 sati održava se filmska radionica koju vodi Lorenzo Moscia iz Rima prošlogodišnji pobjednik u kategoriji eko filma, a tema je „Kako ispričati podvodnu priču“.
"Zaključno s 20. srpnja Organizacijski odbor zaprimio je preko tisuću filmova od kojih je 450 sukladno kriterijima ocjenio predselekijski žiri, a 22 filma iz cijelog svijeta će biti prikazano i ocjenjeno od strane internacionalnog žirija i publike. Festival je napravljen za Neum, za umjetnike, za publiku, za prirodu. Nemamo crveni, nego morski „Blue carpet“, gdje u prvom redu festivala vidimo redatelje i one koji će inspiraciju za umjetnost pronaći baš u Neumu. " - kazao je utemeljitelj  i direktor Neum Underwater Film Festivala Ivo Mikulić. 

Podvodne atrakcije na filmskom platnu

Internacionalni žiri Neum Underwater Film Festivala čine ronioci, novinari, redatelji, glazbenici, fotografi, ekolozi. Široki spektar zanimanja i profesija članova žirija osigurava kvalitetnu analizu i odabir filmova, dublje analize i realni zaključci. Protekle dvije godine Festivala, i žir i publika (a da nisu znali)  proglasili su iste filmove za najbolje Grand Prix, „Mike and Maurice““ Garetha Bartleta 2021. Engleska i „Tiger shark King“ Clayton Conna iza SAD-a 2022. godine .
Članovi žirija Neum Underwater Film Festivala ove godine su:
- Mike Frankel SAD, fotograf, službeni fotograf koncerta Woodstocka 1969. godine
- Jurica Gašpar HR, glavni urednik Morski.hr, autor knjige Legende svjetla po kojoj je snimljen film....
- Gareth Bartlett UK, pobjednik 1. Neum Grand Prixa, ronilac, režiser, vlogger
- Ante Džono BiH, ronilac na dah iz Neuma, predsjednik ronilačkog kluba Neum
- Nikša Kaleb HR, profesionalni ekstremni ronilac, svjetski i olimpijski prvak u rukometu
- Lorenzo Moscia ITA, multimedijalni umjetnik iz Rima
- Marisa Cecchetti ITA, undeewater plesačica i koreografkinja
- Clayton Conn SAD, novinar BBC-a, podvodni snimatelj, redatelj, pobjednik podvodnog Grand Prixa u Neumu od 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?