Advent u Sarajevu

Promocijom poezije Vladana Lalovića započeli ‘Napretkovi božićni dani 2016.’

17.12.2016.
u 08:00

Ovogodišnji “Napretkovi božićni dani” zapravo su već počeli 26. studenoga, tradicionalnim 28. međunarodnim memorijalnim usponom na Bjelašnicu na koju su se zajednički popeli planinari Hrvatskog planinarskog društva Bjelašnica 1923. i planinari Željezničara iz Beograda.

Božićni program nastavljen je promocijom zbirke poezije “Fragmenti zaboravljene nade” Vladana Lalovića, pjesnika iz Podgorice, čije su pjesme uvrštene u četiri antologije talijanske poezije, ali i u brojne antologije zemalja regije.

Božićni dani

Pedesetak izabranih pjesama zasigurno je snažan doprinos suvremenom crnogorskom pjesništvu, rečeno je na promociji. “Fragmenti zaboravljene nade” iskonski su Lalovićev krik kako neke temeljne ljudske vrijednosti i osobine ne bi nestale u krugu neprestanog ponavljanja koje se ponekad čini ispraznim. On ne pristaje na kompromis i ne odustaje od onoga zbog čega se vrijedi upustiti u avanturu traganja za istinom kroz umjetnost. Inače, promocijom knjige poezije i službeno su predstavljeni “Napretkovi božićni dani”.

U sklopu ove manifestacije održat će se dječji malonogometni turnir, koji se tradicionalno igra na sportskim terenima hotela “Delminijum” u Doglodima – u dva termina. O pobjedniku će se odlučivati danas i sutra.

Na teniskim terenima Teniskog kluba Sarajevo danas će se igrati 4. teniski turnir veterana, koji uvijek privuče tenisače koji ne priznaju godine i čije je rivalstvo gotovo veće od onih znatno mlađih sportaša.

Napretkov međunarodni šahovski božićni turnir, 25. po redu, koji redovito okupi renomirane šahiste, ponajviše zahvaljujući rejtingu Šahovskog kluba Napredak, koji su ove godine u Bihaću osvojili titulu viceprvaka, ove godine igrat će se sutra, 18. prosinca u sarajevskom hotelu Saraj, a za pobjednika će se natjecati osamdesetak šahista, od toga 25 s titulama – od međunarodnih majstora do velemajstora.

Koncert i Likovni anale

Kao i svake godine, samostan sv. Ante na Bistriku otvara svoja vrata za sve ljubitelje likovne umjetnosti. Ovogodišnji Likovni anale bit će otvoren 19. prosinca. Trideset sedam umjetnika ULU HKD Napredak predstavit će se s 55 likovnih uradaka različitih formata, tehnika i motiva. Izložba ima prodajni karakter i bit će otvorena do konca godine. Jubilarni 25. Napretkov svečani božićni koncert održat će se u sarajevskom Narodnom kazalištu 21. prosinca.

Na koncertu, koji redovito izaziva golemo zanimanje, nastupit će jedna od najtalentiranijih sopranistica s ovih prostora i nekadašnja Napretkova stipendistica Vedrana Šimić, sjajni i već europski afirmirani hrvatski tenor Domagoj Dorotić, međunarodno potvrđeni zbor Pontamina, izvanredni Zbor sarajevskog Katoličkog školskog centra te Sarajevska filharmonija pod ravnanjem maestra Darija Vučić – još jednog bivšeg Napretkova stipendista.

Dječak iz Rame

Napredak je pripremio i iznenađenje, a to je nastup Marka Bošnjaka, dječaka iz Rame i Pinkove zvjezdice, koji je svojim nastupima oduševio cijelu regiju.

Prihod od božićnog koncerta namijenjen je Fondu za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije