Jubilarni broj zbornika

Pedeseto izdanje Kršnoga zavičaja

09.01.2018.
u 11:00

Hercegovački informativni zbornik za vjerska i društvena pitanja Kršni zavičaj ostvario je veliki doseg i uspjeh. Potkraj prošle godine iz tiska je izišao jubilarni 50. broj. To je vrlo značajan i zavidan jubilej godišnjaka, koji pod sadašnjim imenom izlazi 48. godinu. Istodobno, to je i iznimno velik uspjeh glavnog i odgovornog urednika fra Žarka Ilića, čiji je Kršni zavičaj životno djelo, kojem se posvetio u cijelosti i uređuje ga i predvodi još i danas.

Veliki uspjeh

Zbornik je nastao iz dvaju godišnjih izvješća Katoličkog župnoga ureda Drinovci, koji su umnoženi rotostrojem za godinu 1968. i 1969., a pod nazivom Kršni zavičaj pojavio se 26. prosinca 1970. godine. Sve do 1988. godine, do broja 21., izdavao ga je Katolički župni ured Drinovci, a od 1989. godine izdaje ga Franjevački samostan Humac.

“Do veljače u 2017. godini nikad nisam ni pomislio na nekakvu prigodnu poruku za budući 50. Kršni zavičaj. Međutim, sada moram izraziti neizrecivu zahvalnost najprije Bogu, koji mi je omogućio dug život i radnu sposobnost! Zatim slijedi zahvalnost svim suradnicima u drinovačkim godišnjacima, koji su prethodili budućem Zborniku! Onda svim kasnijim suradnicima i pretplatnicima, povjerenicima i čitateljima diljem naše Domovine i dalekog svijeta od Australije do Kanade, pa i Kalifornije! Naravno, i svim tiskarama i njihovim radnicima do danas!”, upućuje prigodne riječi zahvale u uvodniku svečanog broja, glavni i odgovorni urednik Kršnog zavičaja fra Žarko Ilić.

Ističe da su u svim povijesnim prilozima minulih godišta “nastojali naglasiti kako treba znati: tko smo, što smo i čiji smo”, te da je to bilo potrebno isticati provjerljivim događajima iz opće hrvatske i pogotovo zavičajne povijesti našeg naroda.

“Zato smo povijesnim prilozima obilježavali sve obljetničke prigode hrvatske povijesti, od jadranskih otoka do Drave i Dunava i od Istre do Bačke. Bez kršćanske vjere u krilu Katoličke crkve, davno bi nestalo hrvatskoga naroda na povijesnoj vjetrometini naša Domovine. Zato smo u svim zbornicima nastojali pružiti kršćanske poruke u najrazličitijim izričajnim oblicima, od svetopisamskih do bogoslovskih i životopisnih”, naglašava fra Žarko Ilić.

Na 352 stranice, ilustrirane brojnim fotografijama, jubilarni broj donosi dva prigodna svečarska priloga:

“Mala povijest Kršnog zavičaja” i “Kršni zavičaj u očima svojih čitatelja”, a potom slijede uobičajeni dijelovi: “Petrovi nasljednici u naše doba”, “Ne zaboravimo prošlost”, “Upoznajmo sadašnjost”, “Mali zavičaj”, “Mislimo na budućnost” i “Prigodni prilog o Međugorju”.

Početak na Humcu

Fra Ivan Žarko Ilić ističe kako se na naslovnici ovog svečanoga godišta nalazi slika svetišta sv. Ante na Humcu s njegovim štovateljima od 13. lipnja 2007. godine, zato što Zbornik od godine 1989. izdaje Franjevački samostan Humac.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?