21. travnja

Napretkov svečani uskrsni koncert u Katedrali Srca Isusova

15.04.2022.
u 09:44

Poštujući tradiciju održavanja uskrsnih programa, Hrvatsko kulturno društvo Napredak u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ali i značajnog jubileja i to 120 godina od utemeljenja Napretka organizira svoj tradicionalni Svečani uskrsni koncert koji će sarajevskoj, ali i široj publici biti prezentiran u impresivnoj Katedrali Srca Isusova u četvrtak 21. travnja s početkom u 20.00 sati.

Pod svodom katedrale preplest će se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji će solo a cappella izvesti Hrvatsku misu u d-molu, op. 86, Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina.

U svojemu plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. - 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja. Lakoća kojom je stvarao urodila je nizom orkestralnih, koncertnih, komornih, solističkih, vokalnih, vokalno-instrumentalnih te scenskih djela u kojima je neumornom znatiželjom i potragom za raznolikim poticajima sintetizirao gotovo sve svjetske glazbene stečevine, dajući bitno mjesto i hrvatskoj folklornoj baštini; dovoljno za zaključak da je 16. listopada 1991. umro najveći hrvatski skladatelj 20. stoljeća, saopćeno je iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak. 

Hrvatska misa monumentalno je djelo za zbor a cappella i četiri solista, čiju šesterostavačnu koncepciju ponajprije određuje tekst standardnog misnog ordinarija na hrvatskom jeziku, a skladatelj je oblikuje gotovo konvencionalno, no dramaturški istančano, nizanjem odlomaka, većih i manjih solističkih i zborskih točaka. Vješto spajajući tradicijski i umjetnički izričaj, stvara raskošno višeglasje koje katkad obuhvaća i dvanaest glasova, a harmonijskim rješenjima, naglim modulacijama te promjenama metra podsjeća na osebujnost vlastitog rukopisa unutar mahom homofonih i dijatonskih izbora, koji na neki način potvrđuju sadržaj naznačen naslovom.

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjega radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar.

Izvodeći širok repertoar, od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje iznimnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja diljem Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, München) te suradnje s mnogim istaknutim dirigentima, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, Marc Korovitch, te s mnogim uglednim svjetskim solistima.

Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimna umjetnička dostignuća u 2004. godini, za izvedbu Hrvatske mise Borisa Papandopula, te mnogih diskografskih nagrada Porin.

Diskografska ostvarenja čine hvaljena i nagrađivana izdanja među kojima je upravo i djelo Borisa Papandopula: Hrvatska misa u d-molu (Cantus, HDS, HRT, 2004.)

Od sezone 2017./2018. na čelu Zbora kao šef dirigent je maestro Tomislav Fačini.

Kroz sakralne izvedbe Gospode pomiluj, Slava, Vjerovanje, Svet, Blagosloven i Jaganjče Božji Zbor i sjajni velikani solisti pokazat će svu raskoš svojih glasova i na poseban način s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak obilježiti najveći kršćanski blagdan Uskrs, ali i veliki jubilej Društva.

- Sjajni koncert koji s ponosom predstavljamo i najavljujemo, kojem se radujemo i koju radost želimo prenijeti na svakog onog koji te noći s nama bude u sarajevskoj katedrali, samo je uvertira onoga što Napredak sprema do kraja 2022. godine. Brojni su razlozi da stanete uz rame kulturnog diva, koji zauzima značajno mjesto na karti kulturne scene, kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine, ali i šire u svim onim zemljama u kojima kroz podružnice djelujemo i oslušnete, pogledate i sudjelujete u svemu što ovo Društvo već 120 godina radi, srčano i u službi čovjeka, njegujući i ljubeći kulturu i tradiciju. Tog četvrtka imamo namjeru dotaći Vaša srca, pomilovati duše, nježno unoseći mir, ljubav, vjeru i nadu kao univerzalne vrijednosti koje želimo da s nama njegujete - poručili su iz HKD Napredak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?