Koncert u Galeriji kraljice Katarine Kosača

Jedinstvena prezentacija srednjovjekovne glazbe u izvedbi ansambla Fugato iz Zenice oduševila publiku

22.03.2024.
u 12:07

Ansambl Fugato iz Zenice, koji izvodi srednjovjekovnu glazbu, četvrti dan Napretkovog tjedna kulture u Mostaru održao je jednosatni koncert u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Oni su premijerno u Mostaru izveli skladbu „Kulin ban“ s tekstom Povelje Kulina bana Dubrovčanima. Uglazbio ju je voditelj ansambla Ado Klobodanović.

Mostarska je publika uživala u izvođenju pučke i duhovne glazbe koja korijene ima u srednjovjekovlju kao dijelu naše civilizacije. Glazba koju su izvodili svirana je na srednjovjekovnim dvorovima, pučkim veselicama ali i u katedralama.
Ansambl „Fugato“ postoji od 2009. godine. Tijekom proteklih godina istraživali su različite žanrove i konačno odredište pronašli u srednjovjekovnoj glazbi.

Kroz španjolsku, francusku i talijansku srednjovjekovnu glazbu tragaju i za glazbom tvrđava Bosne i Hercegovine na kojima su pronašli svoj podij za vlastiti izričaj. Trenutno su u projektu afirmiranja naše kulturne baštine kroz uglazbljivanje srednjovjekovnih bosanskohervegovačkih tekstova.

Voditelj Fugata Ado Klobodanović zahvalio je HKD Napredak Glavnoj podružnici Mostar na prilici da prvi put gostuju u Mostaru.

 „Nadam se kako će suradnja  s Napretkom biti nastavljena i na drugim projektima na kojima ćemo duh srednjovjekovlja donositi publici. Izvođenje takve glazbe izazovan je posao jer se prilagođava modernim instrumentima“, kazao je Klobodanović.

Predsjednik Napretkove podružnice u Mostaru Miroslav Landeka u ime HKD Napredak ali i publike zahvalio im je na prelijepoj izvedbi i nezaboravnom koncertu.

 „Napredak gradi mostove među ljudima, pa je tako i nastala večerašnja suradnja spojivši Mostar i Zenicu.  Nastavit ćemo s promocijom kulture i gradnjom mostova i ubuduće“, kazao je Landeka.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?