Na ljetovanje će ove godine, čini se, rijetki, veće cijene na Jadranu, ali i svijetu

Polupansion u Neumu u jeku sezone oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1000 KM

storyeditor/2024-03-24/neum__2_.jpg
28.04.2024.
u 14:50

Tako su ove godine ponovno među najbiranijim daljim destinacijama Tunis, Egipat, Turska i Grčka, dok će oni koji si ne mogu priuštiti ni jeftinije ljetovanje i ovo ljeto provoditi na rijekama jer je ljetovanje postalo luksuz

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more i ovo će ljeto biti nemoguća misija. Oni, koji si i mogu priuštiti višednevni odlazak na ljetovanje, iz putničkih agencija kažu da radije biraju dalje destinacije zbog povoljnijih cijena. Tako su ove godine ponovno među najbiranijim daljim destinacijama Tunis, Egipat, Turska i Grčka, dok će oni koji si ne mogu priuštiti ni jeftinije ljetovanje i ovo ljeto provoditi na rijekama jer je ljetovanje, posebno na Jadranu, odavno postalo luksuz.

Usporedba cijena

Budući da se već naveliko “šuška” o novom rastu cijena, provjerili smo kako se kreću cijene smještaja. Naravno, na umu valja imati i da su cijene vikendom i u sezoni uvijek više od onih radnim danom te u predsezoni i postsezoni. Kada gledamo jedini bh. grad na moru, već se uvelike vrše pripreme za nadolazeću sezonu.

Kada je pak riječ o smještaju, za hotel s četiri zvjezdice, polupansion, po osobi u lipnju i rujnu cijene se kreću od 40 do 65 eura odnosno od 80 do 130 KM. Cijene, kao i u susjednoj Crnoj Gori i Hrvatskoj, u samom jeku sezone će rasti. Ako odlučite posjetiti Neum u srpnju i kolovozu, za smještaj će biti potrebno pripremiti od 50 do 80 eura po danu odnosno od 100 do 160 KM. Točnije, za sedam dana boravka u polupansionu potrebno je od 700 do 1120 KM. Što se tiče apartmana, njih preko Bookinga možete naći po cijeni od 35 eura (75 KM) pa nadalje u odnosu na lokaciju i opremljenost.

Trend rasta cijena ove godine nastavit će se i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu stoji 535 eura, što je oko 1050 KM. Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice udaljenom 350 metara od jedne od najljepših plaža u Brelima platit ćete 665 eura ili 1300 KM. Jedna noć u apartmanu u Splitu stoji od 176 pa sve do 978 KM. Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM, pa i više. Osim navedenoga, u obzir treba uzeti i cijene u trgovinama, restoranima i kafićima, parkiranje..., a sve to iziskuje dodatne troškove. Kada se zbroje svi troškovi, obitelji koja želi nekoliko dana odmora provesti u Crnoj Gori bit će potrebno između 3000 i 4000 KM, a onima koji planiraju nekoliko dana u jeku turističke sezone provesti u susjednoj Hrvatskoj trebat će i do 5000 KM. I agencije za putovanja, doznajemo, već od početka godine bilježe veći broj upita i rezervacija za ljetovanje, a oni, kažu u agencijama, koji su uhvatili ponude “first minute” mogli su nešto i uštedjeti. - Već nakon prve objave ponuda za ljetovanje i cijena počinju upiti i rezervacije. Svake godine imamo značajan broj onih koji uhvate i dodatne popuste rezervirajući dok traje “first minute” ponuda. To je stvarno isplativo jer je moguće uštedjeti i do 30 posto novca.

Naravno, ta cijena nije fiksna nego ovisi o hotelu, kao i vrste usluge koju klijenti traže. Ali definitivno se itekako isplati rezervirati odlazak na putovanje dok traje ta ponuda. U ponudi imamo i plaćanje na 24 ili 48 rata, što bh. građani također itekako koriste. Sve to su neke pogodnosti koje im omogućavaju lakše podnijeti troškove ljetovanja - priča nam djelatnica agencije za putovanja. Kako dodaje, brojni hoteli imaju dodatne pogodnosti za obitelji s djecom. - Veliki broj hotela, kada govorimo o dalekim destinacijama, nudi besplatan smještaj ili plaćanje pola cijene za djecu do određenih godina, kao i oslobađanje određenih pristojbi koje odrasli moraju plaćati, što je, kaže nam također, jedan oblik uštede.

Daleke destinacije

Provjerili smo i kako se kreću cijene ljetovanja kada je riječ o daljim destinacijama. Cijene hotela kreću se od nešto više od 900 KM pa do više od 2400 KM. Sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice početkom srpnja s all inclusive uslugom jednu osobu će stajati 995 KM, a ako računamo da na odmor ide četveročlana obitelj, dolazimo do iznosa od 3980 KM, koliko im je potrebno za ovu destinaciju. Hotel u Kemeru s četiri zvjezdice s all inclusive uslugom u Turskoj, na rivijeri uz Antalyju po osobi stoji 1199 KM, što znači da je četveročlanoj obitelji za odmor potrebno 4796 KM. Oko 3200 KM potrebno je za ljetovanje u albanskom ljetovalištu Drač. Cijene MSC krstarenja za osam dana kreću se od 1400 do 2350 KM. Zakintos, Kavos, Lefkada i Kuşadası nalaze se u posebnoj ponudi za mlade, a za 12 dana - 10 noćenja na nekoj od ovih destinacija potrebno je izdvojiti od 430 KM do 630 KM.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije