“Gradu s ljubavlju” 25. put

HKUD “Sv. Ante” Cim i prijatelji već unijeli duh Božića u svoj grad

14.12.2017.
u 07:40

U prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače održan je jubilarni, 25. po redu, godišnji koncert “Gradu s ljubavlju s prijateljima”, a koji organizira HKUD “Sv. Ante” Cim.

Koncert je bio istinsko rođendansko slavlje jedne prekrasne blagdanske manifestacije koja slovi kao jedna od najposjećenijih u ovom gradu.

Nezaboravno druženje

Kao i dosadašnjih godina, ljepotom plesa, pjesme, običaja i bogatstvom narodnih nošnji, upriličeno je nezaboravno druženje sa svima koji su došli i bili gosti ove manifestacije.

Uz domaćina HKUD “Sv. Ante” Cim, koncert su svojim nastupima uveličala prijateljska folklorna društva HKUD “Seljačka sloga” Trebižat, klapa “Katarina” Buna, HKUD “Brotnjo” Čitluk, HKUD “Vrila” Dobrič-Provo, HKUD “Ganga”, zatim kantautor Krešimir Kreša Šunjić iz Mostara, pjevački zborovi, klape i solisti.

Plesali su i pjevali i stari i mladi, a publika je brojnim ovacijama i pljeskom popratila svaki nastup s velikim oduševljenjem.

Godine 1872. je u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj II. svjetskog rata. 
Godine 1993. u Domu sv. Ante u Cimu, s preživjelim članovima drevnog Društva sv. Ante i pomlatkom, Društvo se obnavlja pod imenom HKUD “Sv. Ante” Cim, Mostar.

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva.

Rad Društva obuhvaća sve dobi, počevši od najmlađih školarki i školaraca, potom mladih srednjoškolske dobi, studenata, rekreativnih skupina, do onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda.

Ističu se brojni nastupi u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Grčkoj.

HKUD “Sv. Ante” ima svoja dva prepoznatljiva koncerta.

Dva koncerta

Prvi je u lipnju u povodu Dana proslave sv. Ante, a drugi je “Gradu s ljubavlju” kojem se raduje cjelokupno pučanstvo Mostara.

Najzaslužniji za to je, uz članice i članove Društva, fra Luka Marić, duhovni vođa HKUD “Sv. Ante” Cim. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije