Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Film o ubojstvu hercegovačkih franjevaca prikazuje se u Dubrovniku

Film je napravljen u produkciji Laudata i traje 60 minuta
19. listopada 2015. u 16:58 0 komentara 104 prikaza
hercegovačk franjevaci film

Dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« bit će prikazan u Dubrovniku u četvrtak 22. listopada u dvorani Ivana Pavla II. u Samostanu svete Klare, s početkom u 19 sati. Organizator je HDPZ, podružnica Dubrovnik.

Film je napravljen u produkciji Laudata i traje 60 minuta. Središnja mu je tema ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Oni su žrtve jugokomunističko-partizanskih zločina.

Kada su jugokomunističko-partizanske snage zauzele područja koja su bila pod vlasti NDH, slijedila je krvava odmazda nad duhovnim pastirima i hrvatskim pukom. Za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala vrhovnom komandantu NOV-a Josipu Brozu Titu. Jugokomunističko-partizanske snage, koje su ulazile u sela s hrvatskim katoličkim pučanstvom, imale su popise viđenijih ljudi koji im se nisu željeli priključiti i koje je trebalo likvidirati. Popise su sastavili članovi partijskih ćelija tih mjesta. Kako bi zataškali zločine, egzekutori su tijela svojih žrtava bacali u jame i škrape diljem Hrvatske i BiH. Svjedoci su u strahu od odmazde o svemu morali šutjeti. 

Završetkom Drugog svjetskog rata ubijanje je preraslo u progone preživjelih. Crkveni su poglavari s velikim brojem svećenstva, početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, zbog montiranih sudskih procesa završavali po jugokomunističkim tamnicama u kojima su služili dugogodišnje kazne. Zbog toga je Crkva u Hrvata bila obezglavljena. Tada je i svjetski poznata žrtva jugokomunističkog progona, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, robijao u zloglasnoj Lepoglavi, a mostarski biskup Petar Čule u Zenici, priopćeno je iz Vicepostulature Široki Brijeg.

O zločinima se prvi put šaptalo sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glasnije se govorilo tek raspadom komunističke Jugoslavije. Puno je vremena prošlo dok se nakon kraha totalitarističko-komunističke ideologije zločini nisu počeli istraživati zahvaljujući svjedocima tih strašnih događaja. Samo u Širokom Brijegu i okolici otkriveno je 135 masovnih i pojedinačnih grobnih mjesta, a taj postupak je i dalje u tijeku. Do sada je ekshumirano tek 135 tijela iz 10-ak grobišta. Mučan je to i spor postupak s puno zaprjeka.

Krajnji je cilj dokumentarnog filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« glasno progovoriti o jednom vremenu. Istina o tom vremenu je uljudbeno i ćudoredno pitanje bez kojeg se ne može razvijati niti jedno demokratsko društvo, pa tako ni suvremeno društvo država nasljednica nastalih raspadom Jugoslavije a koje i danas guše beskompromisni nasljednici totalitarističko-komunističke ideologije. Među njihovim (sve glasnijim) žrtvama je i europska Hrvatska.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.