Razgovori

Konačna odluka o promjenama u vlasti na jesen

Lideri
25.07.2013.
u 09:39

Trenutačno su najaktualniji, ali i najintenzivniji razgovori HDZ-a BiH i SDA, pogotovo na nižim razinama. Pokušava se pronaći zajednički jezik za neka od vrlo značajnih pitanja

Razgovori stranačkih lidera, ali i nižih stranačkih tijela oko mogućeg rekonstruiranja vlasti i rješenja određenih konkretnih problema u BiH, posebice o rješenju presude “Sejdić - Finci” vođeni su proteklih dana i neki su još u tijeku. Međutim, izvjesno je da do jeseni nije realno da dođe do konkretnijih odluka u tom pravcu.

Nova runda razgovora

Tek polovinom kolovoza može se planirati nastavak razgovori između stranaka, a odluke ne treba očekivati prije rujna. Ako ih uopće bude, jer prijašnja iskustva govori da se „načelni sporazumi“ dogovaraju lako, ali njihova konkretizacija i provedba, ide vrlo teško. Trenutačno su najaktualniji, ali i najintenzivniji razgovori HDZ-a BiH i SDA, pogotovo na nižim razinama. Pokušava se pronaći zajednički jezik za neka od vrlo značajnih pitanja. Jasno je, primjerice, da upravo ove dvije stranke imaju najveću ulogu za konačno reguliranje izbornih pravila u Mostaru. Vjerojatno je da će upravo ove dvije stranke pokrenuti proces deblokade političke krize u BiH, posebice FBiH jer je njihovo partnerstvo kroz dugi niz godina omogućavalo da se određeni procesi u BiH, iako teško, pomiču u pozitivnom smjeru. Čini se kako su i jedni i drugi razočarani iskustvom sa SDP-om. „Platformaška“ koalicija u koju je SDA ušao sa SDP-om raspala se nakon godinu i pol, a dogovori koje su kasnije imali HDZ i SDP također se nisu proveli u djelo. Sudbina aktualne “četvorke“ na federalnoj razini potpuno je neizvjesna zbog proceduralnih blokada za rekonstrukciju vlasti, ali i nespremnosti SDP-a da ispuni obećanja prema koalicijskim partnerima, a to su u ovom slučaju dva HDZ-a i SBB. Štoviše, SDP zadnjih tjedana mnogo bolje surađuje sa „starim“ partnerom – Lijanovićima, nego s dva HDZ-a i SBB-om.

Obnovljeno partnerstvo

SDP maksimalno nastoji iskoristiti sadašnju poziciju, gdje je jedina stranka koja je i dio izvršne vlasti i parlamentarne većine. Kroz obnovljeno partnerstvo s pojedinim strankama iz ‘platforme’ na sjednicama Vlade Federacije donose se odluke koje osiguravaju postavljanje SDP-ovih kadrova na vrlo utjecajne pozicije u institucijama i javnim poduzećima. Do ljetne stanke će se Federalna vlada sastati još barem jednom, ali na dnevnom redu vjerojatno neće biti imenovanja koja su važna SDP-ovim partnerima iz parlamentarne većine. Očito je da SDP nastoji što je moguće više otezati s kadrovskim promjenama u Hrvatskom telekomu i Hrvatskoj pošti Mostar. Ta poduzeća trenutačno su pod njihovom kontrolom očito je da nema volje da se prepusti HDZ-u. Situacija će se na jesen ipak morati rasčistiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?