Herc-iskrice

Vode se diplomatski i pravi ratovi za ozemlje i ono što se nalazi ispod zemlje

Frano Vukoja
05.02.2018.
u 07:45

U tijeku su nova geostrateška preslagivanja, vode se diplomatski i pravi ratovi za ozemlje i za ono što se nalazi ispod zemlje. Ležišta nafte, na primjer. No, bitna su i područja na površini zemlje kuda bi trebali prolaziti naftovodi i plinovodi. I još puno koječega. Ne zna se tko pije, ali najčešće plaćaju oni koji imaju najmanju moć. Nekako slično kao u kafiću: ne plaća onaj tko ima, nego onaj koji je naučio! Sa svih strana stižu pametni prijedlozi za rješavanje glupih situacija, ali ne ide. Tako je američka glumica Angelina Jolie pozvala na mirno rješenje sukoba u Siriji. Svi će je pogledati, a tko će je poslušati? U BiH je Angelina kao redateljica snimila film “U zemlji krvi i meda” pa bi možda naša lijepa Anđa u Siriji mogla snimiti filmski hit “U zemlji krvi i nafte”.

Na sve strane vode se razgovori i pregovori. Tako su u Turskoj razgovarali Vučić, Izetbegović i Erdoğan. Pa smo čuli kako se Turska vraća na Balkan, ali ne u onom osmanlijskom smislu, već u gospodarskom. Srbija je Turskoj vrlo bitna u gospodarskom smislu, možda bitnija nego BiH u političkom. Pa se razgovaralo i o mogućem (pred)bračnom cestovnom prstenu od Sarajeva, preko Zenice i Tuzle, do Beograda, a onda od Beograda i Požege (one srbijanske) do Višegrada i Sarajeva.

Nije vrag da neke političke strukture u BiH i Srbija, po želji Turske i Rusije, planiraju graditi nekakav kružni tok, a zaklinju se kako čekaju zeleno svjetlo na semaforu Europske unije.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s Josephom Daulom, predsjednikom Europske pučke stranke, Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije, i Fredericom Mogherini, europskom povjerenicom za vanjske poslove, a dogovoreno je da se nastavi s dogovorima. No, istaknuto je kako se Izborni zakon mora izmijeniti do održavanja jesenskih izbora. Vani je dogovoreno da se sve treba dogovoriti unutar BiH. Da bošnjačka strana ne bi opet birala dva člana Predsjedništva, ali i izabrala dovoljno “svojih” hrvatskih ruku u Domu naroda FBiH. Mora se konačno nešto suvislo uraditi na popravcima izmijenjenoga Daytona jer je daytonsko bh. tijelo izgubilo duh Daytona. Juncker će krajem veljače doći u BiH postaviti neka pitanja, a trebali bi mu biti i uručeni odgovori na pitanja EK.

Zvuči ohrabrujuće i osvježavajuće u silnoj medijskoj buci i halabuci govora mržnje, omalovažavanja, vrijeđanja na nacionalnoj i ideološkoj, pa i drugim osnovama. I to bez osnove. Razna događanja na političkom planu na brdovitom Balkanu podsjećaju na misli nobelovca Ive Andrića o Bosni (i Hercegovini) kao zemlji mržnje. No, u BiH se potvrdila i misao Ivana Raosa, autora romana “Prosjaci i sinovi”: “Mržnja mnogo čvršće povezuje od ljubavi!”. Često komunikacija između onih koji nemaju razloga za mržnju sliči onom vicu u kojem jedan sugovornik pita drugoga:

- Što ti imaš protiv mene?

- Nemam ništa efikasno - odvratno odvrati drugi.

Koliko god mržnja jako spajala, ponešto bi trebala spojiti i ljubav. Prema BiH, na primjer. Nije vrag da nepokolebljivi borci za građansku BiH ne vide kako BiH dobrim dijelom i zbog njih ostaje bez - građana. Ako to vide, osjećaju i znaju, onda ne haju ni za BiH na za njezine građane. Njihova “rješenja” sliče rješenjima iz bh. crnohumornoga vica:

- Koja su tri moguća izlaska iz krize u BiH?

- Autobusni kolodvor, željeznički kolodvor i aerodrom!

Natalitet pada, valja što prije krenuti s akcijom “Nema odmora dok traje demografska obnova!”. Kako vic od prije nekoliko godina ne bi prestao biti vic. Haso čita novine i reče:

- Evo čitam da se u BiH rađa sve manje djece.

- Zato nam opada mentalitet - objasni mu Mujo.

Popili su po dvije-tri brlje pa brljavili o svemu i svačemu. Haso se požali kako s mnogim stvarima nije načisto. Nisu mu, primjerice, jasni svjetski tokovi robe i kapitala, ali isto tako ni fiskalna i monetarna politika u Bosni i Hercegovini, raspodjela…

- Moj Haso, to ti je sve isto kao u tvojoj kući. Recimo ovako, ti imaš 300 maraka, a Fata ima 50 maraka, znači da Fata ima 350 maraka - izračuna Mujo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije