Herc iskrice

Valja računati s tim da u današnjem svijetu najčvršće veze čini – plin!

Frano Vukoja
26.03.2018.
u 07:00

Čudna neka vremena. Stiglo je i kalendarsko proljeće zajedno sa zimskim pahuljicama, a prešlo se i na ljetno računanje vremena. Politička kampanja za jesenske izbore traje još od lanjskog snijega. Pa se ti snađi u svemu tomu. Kršćanski svijet u Velikom je tjednu pa valja podsjetiti zapadnu civilizaciju da je Isusovo učenje jedan od temelja te civilizacije i opomenuti one koji na razne načine pokušavaju podrivati te temelje. Veliki dio Europe zapostavlja svoje korijenje, a tako se ne ide na zelenu granu.

Prošli tjedan svjetsku političku scenu označio je novi veliki trijumf ruskog “cara” Vladimira Putina. Talijani znaju reći da 71 posto Zemljine površine pokriva voda, a ostalih 29 posto pokriva Mario Mandžukić, ali, dušu na srce, velik postotak Zemljine površine pokriva i Putin. Bio bi veći postotak toga što bi Putin pokrivao u slučaju da Kolumbo nije otkrio Ameriku. Otkrivena Amerika pokrila je previše toga. Što nastoji i danas. A što će Putin trampiti s Trumpom, ostaje za vidjeti. Jer i Kina diže glas, sprema se na novi Put svile, ali i na Mjesec. Dok neke umišljene političke veličine na Mjesec mogu samo lajati. Ili “lajkati” Kinezima. Ostatku svijeta ne sviđa se moćni Putin pa ga hoće nekako pretvoriti u Rasputina, a režeći na njega pretvaraju ga u – Brežnjeva. Ostaje i pitanje dokle će se Putin uputiti, pogotovo s plinom. Valja računati s tim da u današnjem svijetu najčvršće veze čini – plin! Ma koliko taj plin bio otrovan, zapaljiv i eksplozivan. S druge strane, Rusija je najveći proizvođač nafte na svijetu, a i nafta je i mutna i zapaljiva. I cijena joj je varljiva. Pa se očekuju nove sankcije i reakcije, nova paktiranja i preslagivanja.

I dok su Rusi birali Putina, u Bosni i Hercegovini naveliko se pričalo o tome kako bi se za člana Predsjedništva BiH mogao kandidirati i glumac Enis Bešlagić. Mnogi tvrde da glumac u Predsjedništvu BiH nije ništa novo, bilo je članova toga tijela koji su bili jedno, a dobro glumili nešto posve drugo. Enis Bešlagić sve je prihvatio kao šalu, sve demantirao, davši do znanja da takav film nećemo gledati. U Republici Srpskoj slave Putinov trijumf, mnogi se busaju u prsa jer jaka Rusija sa snažnim Putinom jamči opstojnost RS-a.

U Hrvatskoj se ne stišava bura oko Istanbulske konvencije. Jedni drugima predbacuju kako tekst te konvencije nisu pročitali, drugi trećima da su je pročitali, ali krivo i sve u tom stilu, a zapravo je ta Istanbulska konvencija pročitala mnoge. A čitanje se nastavlja. U Bosni i Hercegovini sasvim je druga priča s Istanbulskom konvencijom, prihvaćena je lako kao što je Nova TV prihvatila televizijsku sapunicu “Istanbulska nevjesta”. Mnogima u Bosni i Hercegovini Istanbulska konvencija odmah se svidjela zbog samog naziva. Rodna ideologija u BiH mačji je kašalj u odnosu na tri narodne ideologije. Jedni misle da je sve njihovo, drugi da je njihova manja polovina, a treći bi htjeli biti jednakopravni. Previše je figa i oraha po džepovima bosanskohercegovačkih dužnosnika, skrivenih karata u rukavima i koječega drugoga. Neki nalikuju Fati kad se popela na šljivu. Upitaše je:

- Fato, što radiš na toj šljivi?

- Evo jedem trešnje – odgovori Fata.

- A otkud trešnje na šljivi? – čude se.

- Ja ponijela – objasni im Fata.

Mnogi su pojmovi u politici i društvu općenito promijenili značenja i tumačenja. Pa sve češće dolazi do zabuna, uzbuna i buna. Sve sliči razgovoru ugodnom između djevojke i mladića.

- Kojim se sportom baviš? – upita djevojka.

- Igram nogomet, košarku, rukomet, tenis – odgovori mladić.

- Pa kako stigneš sve to, je li naporno? – čudi se djevojka.

- Ovisi o koeficijentu – objasni igrač.

U BiH opet stare priče. Sarajevski unitaristi smišljaju formulu kako u Dom naroda FBiH ubaciti šest “svojih” Hrvata, dovoljnih da “nadglasaju” jedanaest sunarodnjaka. Pa jedan bh. građanin upita drugoga:

- Kada ćemo konačno jednom u Bosni i Hercegovini početi raditi pravedno i pošteno?

- Kad se iscrpe sve druge mogućnosti - objasni mu drugi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije