30.11.2022. u 13:49

Vijest da je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić odredio svojim svećenicima i ostalim "pravnim osobama" u svojoj nadbiskupiji da se više neće službeno oslovljavati kićenim titulama velečasne i prečasne gospode te da među njima od jučer više nema obraćanja s "monsinjore", pa tako ni njemu osobno, izazvala je popriličnu pažnju. A kako i ne bi kada je tim naizgled jednostavnim potezom nadbiskup Uzinić krenuo u obračun s duhom klerikalizma, koji se najviše voli skrivati iza takvih titula, kojima se draška ego onih koji ih nose i koje im, zapravo, jamče svojevrsnu uzvišenost, elitizam i nedodirljivost u normalnim ljudskim relacijama. Stoga im je Uzinić poručio da će se međusobno oslovljavati onako kako to je to uobičajeno u društvu.

Kako bi postigao još veću autentičnost te svoje odluke, nadbiskup Uzinić u istom dopisu kaže kako u crkvenim prostorima Riječke nadbiskupije ne treba vješati njegove fotografije ili portrete, kao što je to bilo uobičajeno. Odnosno, kao što je uobičajeno u svim ostalim biskupijama i nadbiskupijama, gdje se uz sliku aktualnog pape obvezno nalazi i portret aktualnog biskupa ili nadbiskupa. Uzinić je sebe detronizirao i dodao da se može staviti slika Blažene Djevice Marije ili sveca zaštitnika i pape Franje, naravno. S time da je i sebe i papu preporučio u molitve.

Ovo nije prvi Uzinićev obračun s duhom klerikalizma. Učinio je to prije četiri godine u jednom komentaru nedjeljnog evanđelja, u jednom sasvim drugom kontekstu (pedofilija), ali oslanjajući se upravo na papu Franju.

"Papa Franjo licemjerje kojim se prikrivala pedofilija u Crkvi, kao i neka druga devijantna ponašanja svećenika, s pravom označava pojmom klerikalizma. Jer što li je drugo nego klerikalizam, a s njim i licemjerje, misliti da je svećenicima dozvoljeno nešto što drugima nije?" napisao je tada mons. Uzinić citirajući papu da "svaki put kada smo pokušali zamijeniti, ušutkati, ignorirati ili svesti Božji narod na malene elite, stvarali smo zajednice, projekte, teološke pristupe, duhovnosti i strukture bez korijenja, bez sjećanja, bez lica, bez tijela i, konačno, bez života", objašnjavajući kako klerikalizam dovodi do rascjepa u tijelu Crkve. No, hoće li on posve nestati ukidanjem titula u oslovljavanju, vidjet ćemo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?