09.02.2022. u 10:49

Evanđelist Luka smješta prepirku među apostolima "Tko je najveći?" za vrijeme same Posljednje večere odmah nakon euharistije. Evanđelist Matej i Marko smještaju tu zgodu za vrijeme putovanja od Jerihona u Jeruzalem (Mt 20,24-28; Mk 10,41-45).

Isus na Posljednjoj večeri ustanovljuje euharistiju, najveće otajstvo (Lk, 22,19-20). Euharistija je središte Crkve. Kardinal Carlo Maria Martini govorio je kako je teško staviti euharistiju u središte svoga života. Postavlja pitanje: "Mijenja li euharistija naš život?". Čitajmo dalje što se događa u Lukinu Evanđelju nakon uspostave euharistije. Zatim Isus najavljuje da je izdajica među njima za stolom. Najavljuje kako će biti "jao onomu čovjeku koji ga izdaje" (Lk 22,22). Apostoli počeše raspravljati tko je onaj među njima tko će ga izdati. U takvim velikim trenucima brzo promijeniše temu rasprave te počeše raspravljati tko je od njih dvanaestorice najveći. Isus je čuo njihovu raspravu i uključuje se. Podučava ih koja mora biti razlike između njih i kraljeva i njihovih suradnika. Kraljevi žele da ih ljudi zovu "spasitelji i dobrotvori", iako nisu takvi. Oni svoj odnos s ljudima temelje na sili. Isus apostolima govori: "Naprotiv, tko je najveći među vama, neka bude kao najmanji, a upravitelj kao poslužitelj" (Lk 22,26). Zatim nastavi pitanjem: "Tko je veći, onaj koji je za stolom ili onaj koji poslužuje? Zar ne onaj koji je za stolom?" (Lk 22,27). Isus ne želi da među apostolima bude međusobnog natjecanja, što je jedan od glavnih elemenata svake skupine. On želi da apostoli ne budu kao prirodna skupina, nego zajednica koju je ustanovio svojim riječima. I dao im primjer kako treba žrtvovati svoj život za druge, a ne vladati nad drugima. Isus je apostolima oprao noge za vrijeme Posljednje večere.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije