01.02.2014. u 10:45

Blagdan je uveden u Jeruzalemu u 5. st. Već u 6. st. slavio se u cijeloj Crkvi

Danas Crkva slavi Svijećnicu, Isusovo prikazanje u hramu, te Dan posvećenog života. Četrdeseti dan nakon Isusova rođenja Marija i Josip prikazali su Isusa u jeruzalemskom hramu. Prinijeli su dvije grlice ili dva golubića jer su bili siromašni.

Blagdan je uveden u Jeruzalemu u 5. st. Već u 6. st. slavio se u cijeloj Crkvi. Na Istoku kršćani ovaj blagdan nazivaju „Susret“. Isus se susreo preko Šimuna i Ane sa svojim narodom. Od 5. st. uz ovaj blagdan povezana je procesija sa svijećama. Naziva se i Svijećnica, jer je taj dan u crkvi blagoslov svijeća i ophod. Obred blagoslova svijeća uveden je u Francuskoj u 10. st. Uz to je na današnji dan i Dan Bogu posvećenih osoba. Dan Bogu posvećenih osoba ustanovio je papa blaženi Ivan Pavao II. godine 1997., a prvi put je proslavljen 2. veljače 1998. Biskup mons. dr. Ratko Perić je u jednoj svojoj homiliji posebno naglasio 3 motiva koja su navela Papu da uvede Dan Bogu posvećenih osoba: „Prvi je razlog: svečanije slavljenje Gospodina i zahvaljivanje na njegovu daru koji ima mnogostruke karizme i plodove izgradnje duše i zajednice. Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu! Drugo, ovaj blagdan želi promicati znanje i priznanje posvećena života u narodu Božjem.

Bogu posvećena osoba vjernije nasljeđuje onaj oblik života koji je Isus prakticirao za svoga zemaljskoga života: imajući jedinstvenu ljubav prema Bogu, eto djevičanstva, imajući jedinstveno bogatstvo u Bogu, eto siromaštva, imajući jedinstvenu hranu u volji Očevoj, eto posluha! Treće, slika Marije koja u hramu prikazuje Sina Božjeg rječito govori srcima ljudskim koja su prikazala potpuno predanje sebe Gospodinu po zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti poradi Kraljevstva Božjeg!“ Biskup je završio homiliju riječima: „Mnogi su pozvani. Ali je malen broj onih koji su učinkovito spremni primit ga (Krista) s budnim pametima i srcima. Budimo to mi koji smo toga svjesni i kojima je dano to doživjeti!“. Dobro je da svi mi vjernici, posebno osobe posvećenog života, promisle o svom susretu s Kristom „svjetlom svijeta“! Jesmo li spremi za susrete s Njim? Kako ga susrećemo u euharistiji?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?