Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Što je istina u onome što govori Mesić

24. prosinca 2020. u 11:04 1 komentara 1288 prikaza
mesić tuđman
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL

Piše: Zvonimir Despot/Večernji list

Političari vole uljepšavati svoje životopise, posebice nakon odlaska s vlasti. Vole da ih se zapamti u dobrome svjetlu. Vole da ih povijest pamti kao pozitivce. Vole povijest prilagođavati svojim potrebama. Tako imamo i puno njihovih knjiga, ili knjiga o njima, u kojima ima svega i svačega, a sve se svodi na to da su oni bili dobri, a neki drugi su bili loši, pa se i knjige i njihovi javni istupi najčešće pretvore u političke i osobne obračune. Tako čitamo lijepe uspomene na Budimira Lončara, Miku Špiljka, Milku Planinc... Sve sami dobri ljudi, mecene, velikani… Franjo Tuđman kraj njih ispada kao neki monstrum.

Jedan od tih političara koji godinama uljepšava svoj životopis jest svakako bivši predsjednik Stjepan Mesić. Godinama se piše i upozorava na njegove manipulacije činjenicama, na izmišljotine, godinama svjedočimo njegovim okretanjima kaputa, po potrebi, godinama svjedočimo njegovim obračunima s Tuđmanom, čovjekom koji se mrtav ne može braniti od bujica Mesićevih optužbi i neistina.

Mesić je neko vrijeme šutio, no ovih se dana opet oglasio u starome stilu. Tako je za jedan tjednik izjavio kako mu je žao što je prekasno otišao iz HDZ-a, jer nije očekivao da će filoustaški element povesti glavnu riječ u stranci! Nevjerojatno je da to kaže čovjek koji je tada bio jedan od glavnih filoustaških huškača u HDZ-u. I opet se nameće isto pitanje, jesu li u onome što Mesić govori istinite njegove današnje ili tadašnje tvrdnje, kad laže, a kad govori istinu. To se kod Mesića nikad ne zna.

Ako mu je toliko smetao taj filoustaški element u stranci, zašto na skupovima s Hrvatima u dijaspori nije nastupao s pozdravom “Smrt fašizmu – sloboda narodu”!? Tako bi do danas ostao vjerodostojan antifascist i borac protiv filoustaških elemenata. Ali Mesić nije tada pozdravljao antifašističkim pozdravom.

Bilo mu je jako neugodno kad je objavljena snimka njegova govora u Australiji s početka devedesetih u kojem je pred australskim Hrvatima gromoglasno govorio da su Hrvati u Drugome svjetskom ratu imali dvije pobjede – jednu 1941. i drugu 1945. godine! Mesić je tada rekao: “Mi nemamo razloga nikome se ispričavati. Traže od Hrvata da kleknu pred Jasenovac. Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo pobijedili 10. travnja, kada su Sile Osovine priznale hrvatsku državu. Pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima za pobjedničkim stolom.”

Uslijedile su silne ovacije i bio je jako ponosan i zadovoljan! Mesić se poslije u svome stilu opravdavao da je tada takva bila politika stranke, da ju je on slijedio i izvršavao, a i da je publika to voljela čuti. No na snimci se može vidjeti da Mesić o te dvije pobjede govori jako samouvjereno i veselo!

Međutim, nije to jedina snimka koja Mesića denuncira i danas. Tako se prije četiri godine na YouTubeu pojavila snimka na kojoj se može čuti kako bivši predsjednik relativizira ustaške zločine u ustaškom logoru Jasenovac.

Snimka je nastala početkom 1992. godine nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, na druženju s hrvatskim zapovjednicima u Novskoj. Tako Mesić između ostalog kaže da je Tito znao da je Jasenovac falsifikat “jer je trebalo prikazati što veće žrtve” te da ga zato nikad nije posjetio, kao i da je bila riječ o “radnim pogonima” te da tamo nije bilo plinskih komora.

– Ti pogoni su radili. Ljudi su ubijani, ali prije dolaska u Jasenovac. Kad je netko došao u Jasenovac, već je bio praktično spašen, jer je kao radnik bio potreban – kaže Mesić posebno naglasivši da bi čovjek bio spašen kada bi došao u Jasenovac.

– Ta ubojstva jednostavno nisu istinita. Prošlo je po 15, mjesec dana, a da nitko nije umro niti je ubijen. Ali umirali su ljudi, jasno da su umirali. Djeca iscrpljena, s materama su došla pa su i umirala – objašnjavao je Mesić te dodao kako bi bilo glupo reći “da nije bilo smrti”.

Puno je 25 tisuća, ali nisu to samo Srbi – kazao je Mesić i dodao kako je “institucija logora” u to vrijeme bilo u cijeloj Europi.

– Institucija je to koja je izolirala ljude koji su mogli aktualnom režimu smetati. I zato su izolirani – kaže Mesić na snimci te dodaje da je bilo “i smrti”.

– Nemojte se zavaravati, Jasenovac je radio poslije rata još dvije godine – kaže također Mesić. Dodao je da će tražiti da se iskopaju “nove rake” u kojima su navodno domobrani.

Još jednu po Mesića kompromitirajuću snimku izvukao je odvjetnik Luka Mišetić nakon što je Mesić dao ovu najnoviju izjavu oko filoustaških elemenata u stranci. Mesić je napustio HDZ 1994. godine i s Josipom Manolićem osnovao Hrvatske nezavisne demokrate. Kao veliki borac protiv filoustaških elemenata sudjelovao je godinu dana kasnije na 2. saboru HSP-a Dobroslava Parage, radikalno desničarske stranke. I ne samo da je sudjelovao, nego je i govorio, opet izazvao ovacije, dok je iza njega stajao grb HOS-a na kojemu piše “Za dom spremni”. Kako taj ustaški pozdrav koji su prigrlili Paragini hosovci tada nije smetao Mesiću? Tada to nije bio filoustaški element?

Mesić je u istom istupu ponovio svoju tezu o dogovoru o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu 1991. godine. Iako takav dogovor ne postoji, Mesić i ekipa i dalje na njemu jašu. Mišetić je i u tu svrhu izvukao snimku Mesićeva nastupa godinu dana kasnije, u ožujku 1992., na kojoj je Mesić izričito porekao bilo kakav dogovor između Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne! Doista, kako veli Mišetić, nikad ne možete znati govori li Mesić istinu. Trebat će to staviti u knjigu pa da povijest zapamti sve, ali ne kako bi to Mesić htio i volio.

  • Avatar BosnaArgentina
    BosnaArgentina:

    Ja mislio ti ćeš nam reći nešto novo. To znaju i ptice na grani i mala djeca. I hrvatski glasači koji bi da se Mesić bilo gdje kandidira izabrali istog na još dva mandata.