Kolumna Joze Pavkovića

Slovenci i Bošnjaci, a ne Hrvati pjevat će “Danke Deutschland”

04.07.2017.
u 09:42

Nad varljivim ljetom u BiH nadvili su se sumorni oblaci. Početak srpnja ipak će biti politički prevruć. Hrvati strepe od opeklina. U diplomatskim krugovima tvrdi se kako je Erdoğan izlobirao kod Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo (pre)uređenje BiH. Navodno se piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu. Donijelo bi to mnogo promjena čije se posljedice sada teško mogu sagledati. Jedino je neupitno - bio bi to politički kraj za jedan konstitutivni narod - Hrvate. A sigurno i kraj duha BiH kakvu znamo tijekom povijesti, a osobito kakva je ustrojena i na zasjedanju ZAVNOBiH-a (i muslimanska i hrvatska i srpska), odnosno s tri konstitutivna naroda, kakva je dogovorena u Daytonu.

Hrvate osobito čudi što ta inicijativa stiže od Nijemaca. Koje doživljavaju kao prijatelje. Međutim, oni ih svako malo razočaraju. Tako su prošlog tjedna šokirali Hrvate upozorivši ih kako trebaju poštovati kompromitiranu arbitražu oko Piranskog zaljeva. Očito je da je u Berlinu politički pragmatizam mnogo jači od prijateljskih osjećaja, emocija, ako nešto takvo uopće postoji u politici.

Ne strepe Hrvati u BiH samo od Nijemaca već i od “svog” Ustavnog suda. On će prekosutra odlučivati o deblokadi izmjena Izbornog zakona BiH koje su potaknuli Hrvati. Ako ustavni suci podrže bošnjačku blokadu zakonskih izmjena, reforma izbornog zakonodavstva u BiH, a samim tim i izgledi Hrvata da izbjegnu novu majorizaciju na izborima, past će u vodu.

Pokaže li se točnom informacija da će Njemačka nametnuti novi “građanski” ustroj BiH, onda bi bilo kakva odluka Suda bila deplasirana. Međutim, radi povjerenja, bilo bi važno da svaki sud donosi pravične odluke. Važno je to i zbog pozitivnoga ozračja u BiH i regiji. Osobito što se dan nakon te odluke Suda treba održati zajednička sjednica vlada RH i BiH u Sarajevu. Svojevrsni nadomjestak za potpisane, ali nikada uspostavljene posebne odnose između dviju država. Planira se potpisati četiri bilateralna ugovora, ali i konačno konkretizirati razgovore o međudržavnim sporovima oko granice i infrastrukturnih pitanja. Budu li odluke Suda i međunarodne zajednice loše, Vlada RH naći će se u iznimno delikatnom položaju u Sarajevu. Rastrgana između ustavne (i moralne) obveze štititi svoj narod u BiH i potrebe rješavati međudržavna pitanja sa susjedima.

RH je teško razgovarati s vlastima u Sarajevu o međudržavnim pitanjima, a zanemarivati ionako neravnopravan položaj Hrvata koji i zbog toga napuštaju svoju domovinu. To će u budućnosti biti i nemoguće ako njemačko-turski plan zaživi u praksi. Za sada su to neslužbene najave koje samo pojačavaju nemir Hrvata u BiH. Oni su se više puta opekli pa ih vruć vjetar i miris dima iz Berlina i Ankare s razlogom brinu. A nekako sve miriše da će baš zbog obespravljivanja Hrvata “Danke Deutschland” umjesto njih ubuduće pjevati Bošnjaci, Turci, Slovenci...

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Booyakasha
Booyakasha
11:41 04.07.2017.

Mene interesuje po cemu su to katolici u Bosni i Hercegovini u neravnopravnom polozaju? Ako Covic trazi promjene Ustava, zasto ne trazi promjene na citavoj teritoriji BiH ukljucujuci i dodikistan.

MB
mbrle
14:33 06.07.2017.

A po čemu nisu? Pokaži mi jedni televiziju(ne računajući lokalne hercegovačke televizijice tipa našatv ili Prvitv) na kojima se govori hrvatski? Jel to ravnopravnost da je prije nekoliko godina "hrvatski" član Predsjedništva BiH bio čovjek koji je izabran većinskim glasovima Bošnjaka? Itd., itd....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije